28 Март 2024четвъртък18:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

През 2016 г. Чуждите инвестиции се сринаха с 60%

Над 46% обаче са нараснали българските вложения зад граница

/ брой: 36

автор:Дума

visibility 45

Предварителните данни на БНБ показват, че към края на миналата година чуждестранните инвестиции в българската икономика са 682,8 млн. евро. Това е спад с 59,7% спрямо година по-рано. Свиването е във всички категории, но с най-голяма тежест в понижението е намаляването на по-дългосрочните вложения на международни компании в акционерни участия в дъщерни дружества в страната, т.е. в дялов капитал. За цялата 2016 г. тези вложения са за 222,3 млн. евро в сравнение с 1,1 млрд. евро през 2015 г. Те са важни, тъй като имат най-голямо значение за осигуряване на дългосрочен растеж. През цялата изминала година темповете на нарастване на инвестициите на международни компании в страната бяха по-бавни в сравнение с 2015 г., но до юли все пак статистиката показваше нетно нарастване в обема им на месечна база.
Основните потоци на чуждестранни инвестиции в България продължават да идват от офшорни зони като Люксембург и държави с облекчено данъчно законодателство като Холандия, където са регистрирани дъщерните компании на много дружества от трети страни, които развиват чрез тях бизнеса си в България. Общо за миналата година от Люксембург са дошли 19,9% от международните вложения в страната, или нетно 135,6 млн. евро, като голяма част от тези средства вероятно на практика са инвестирани от български граждани, прикриващи собствеността си чрез офшорни компании. Приблизително толкова е и делът на инвестициите, които влизат в страната от Холандия - 18,8%, или нетно 128,1 млн. евро. Третата позиция е за Великобритания, откъдето през 2016 г. са дошли 17,3%, или 118,1 млн. евро от чуждестранните инвестиции в българската икономика.
От данните на БНБ става ясно, че изнесените от страната ни в чужбина капиталовложения нарастват. По предварителни данни преките инвестиции на български фирми в чужбина през януари-декември 2016 г. са 139,9 млн. евро, което е с 46,3 млн. евро повече спрямо година по-рано.
Предварителните данни на БНБ показват още, че платежният баланс на страната е положителен - 2,88 млрд. евро за периода януари-декември 2016 г. За сравнение година по-рано резултатът за същия период беше излишък от 1,59 млрд. евро.
Търговското салдо остава отрицателно, като за периода януари-декември то е 1,79 млрд. евро (при дефицит от 2,62 млрд. евро година по-рано) и се формира от по-високия внос на стоки (24,4 млрд. евро) спрямо износа (22,6 млрд. евро).
Данните на БНБ са предварителни и през следващите месеци ще претърпят няколко ревизии.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 278

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 297

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ