Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Икономика

Пак съкращения в "Радомир метал индъстрийз"

Още 100 работници от предприятието може да останат без работа

Мая Йовановска

6. Юли 2010 , брой: 152   771   0Има опасност от нови съкращения в "Радомир метал индъстрийз" заради поскъпването на газа. По този повод вчера в предприятието бе министърът на икономиката Трайчо Трайков, който заяви, че се надява да се запазят съществуващите 520 работни места. Това обаче може и да не стане, ако не бъдат приети и реализирани предложенията на синдикатите и така на улицата ще останат около 100 души. Едно от предложенията на синдикатите за компенсиране на загубите е чрез намаление на цената на тока, като нощната тарифа се отчита през деня, но дали това може да стане е необходимо да се произнесе НЕК, съобщи вчера синдикалният лидер на КНСБ в предприятието Копринка Иванова. По нейните думи обаче от страна на министъра на е поет ангажимент за срока, в който трябва да се вземе решение от икономическото ведомство по конструктивните предложения на синдикатите.
По-рано вчера изпълнителният директор на предприятието Людмил Александров обяви, че още през тази седмица ще има нови съкращения. По неговите думи първоначално ще бъдат освободени 20 души, а персоналът ще премине на 4-часов работен ден. При предишното съкращение достигнахме технологичния минимум от хора. Всяко по-нататъшно намаляване на работна сила може да доведе до разкъсване на технологичните връзки", коментира Александров. Затова ще се търсят варианти за ползване на неплатени отпуски, или преминаване на минимална работна заплата, смята председателят на Надзорния съвет Пламен Бонев.
В основните цехове над 60 на сто от персонала е освободен. Заводът работи с натоварване под 20 процента. Над 90 на сто от продукцията му е предназначена за износ и в момента поръчки изобщо не влизат, твърди Александров. Изделията са с дълъг цикъл на производство - от шест месеца до една година. Поставени сме в невъзможност да оферираме цени на нашите клиенти при непрекъснато променящите се на три месеца цени на газа, уверяват от ръководството на радомирското предприятие. От дружеството настояват за пълна прозрачност при формиране на цената на синьото гориво, въвеждане на преференциални цени на тока за индустрията, също и предоставяне на държавни поръчки като компенсация за поскъпването на газа. "Радомир метал индъстрийз" е сред големите консуматори на газ в страната. От дружеството настояха за държавни поръчки, които да компенсират поскъпването на газа, както и до засилване на надзора на правителството върху монополистите.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"