20 Април 2024събота15:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бизнесът е против принципа "парите следват ученика"

/ брой: 37

автор:Дума

visibility 30

Да бъде преосмислен принципът "парите следват ученика", призова председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев вчера. Заради този принцип малките училища може да изчезнат, а децата в малките селища нямат равен шанс с останалите. Този принцип лесно се бюджетира, но когато парите следват ученика, какво следва самият ученик, попита Велев. Следва модата и това, което е по-лесно, заяви той.
Именно плащането на брой ученици и студенти кара училищата и вузовете да откриват добре звучащи специалности и да "избутват" всички незнаещи до диплома, за да не се лишат от бюджет. Този механизъм заличи професионалното образование, защото превърна техникумите в езикови училища, подготвящи кадри за кол-центрове и за емиграция, подчерта Велев. Държавата плаща за обучението, а голяма част от кадрите не се връщат в икономиката или не работят по специалността си, добави той. Затова бизнесът настоява да се използват икономически механизми, като например въвеждането на държавни стипендии за дефицитни за икономиката специалности при напълно доброволен избор с ангажимент за реализация в страната за определен период от време. Ако млад човек напусне страната, ще връща стипендията, освен ако докаже, че тук работа по  специалността му няма. Велев призова и за активни мерки за насочване на повече учащи се към природо-математическите и техническите специалности.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ