19 Април 2024петък21:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Денков отмени поръчката за фирма посредник в оценяването на науката

Обявява се нов конкурс за набиране на международни експерти, които да класират проектите за научни центрове

/ брой: 37

автор:Велиана Христова

visibility 79

Прекратява се обществената поръчка за фирма, която трябваше да подбере и предложи български и международни оценители за проектите за центрове за върхови постижения и за компетентност по оперативната програма за наука и образование. Това съобщиха вчера служебният министър проф. Николай Денков и заместничката му Ваня Стойнева, която ръководи управляващия орган на програмата в МОН. Звеното за техническа помощ на програмата е прекратило поръчката, тъй като и трите явили се в последната фаза на конкурса фирми не са представили информация дали предложените от тях оценители отговарят на условието да имат поне три научни публикации с поне пет цитирания в списания от първата десетка на съответната област в последните 5 години. Не може да се прецени професионалната и научната компетентност на предложените от фирмите оценители, а това е основният предмет на обществената поръчка, поради което не може да се излъчи победител, обясни Стойнева.   
Според проф. Денков, ЗОП е една от възможностите, които се допускат от програмата. Поради това, че явилите се фирми не са изпълнили условията на конкурса дори за крайно занижените критерии, процедурата се прекратява. Спешно се преминава към друга възможност, тъй като крайният срок за подаване на научните проекти е 28 февруари, след който трябва да започне оценяването. За да не се губи време, управляващият орган на ОПНОИР ще състави комисия от юристи, които веднага да проведат първия етап от оценяването, като проверят кои подадени от учените проекти отговарят на зададените условия на конкурса и се допускат до оценка и класиране.
Докато тече тази проверка, Централното координационно звено в Министерския съвет ще обяви нова процедура за набиране на оценители на научните проекти. Тя ще бъде централизирана и ще се набират директно експерти - физически лица от цял свят. Обявата ще бъде публикувана в началото на следващата седмица и ще бъде разпространена чрез всички водещи научни организации в Европа и в световен мащаб, които се занимават с оценяване на научни проекти. Такъв вариант вече е обговорен с ЕК, а обявата ще бъде изпратена и до Европейската научна фондация, Европейския научен съвет, списания като "Нейчър" и "Сайънс", които използват научни експерти, обясни проф. Денков. Могат да кандидатстват за оценители и български учени, работещи в чужбина, стига в последните 5 години да не са работили или публикували заедно с учените, които кандидатстват с проекти. Целта е оценителите да са независими и да се избегне всякаква субективност.
 Освен това ще бъдат завишени и изискванията  за оценителите, които трябва да имат научна степен поне "доктор", 10 години стаж в съответното научно направление, да са оценявали или да са участвали в научни проекти извън България, да мат поне 10 публикации в реферирани списания в последните 5 г. Освен това за всяка научна област ще има и допълнителни наукометрични изисквания към оценителите. Набирането на експерти ще продължи 30 дни и във втората половина на април Централното координационно звено в МС и дирекцията в МОН, управляваща програмата, ще съставят списък на оценителите по научни направления. Всеки научен проект ще бъде оценяван от петима оценители.     


Учените - срещу ЗОП

Още при обявяването на обществената поръчка м.г. учени от БАН, СУ и ТУ-София се възмутиха, че МОН наема фирма посредник да избере вместо него оценители и че изискванията към тях са твърде занижени - експертите трябваше да имат образователна степен поне бакалавър, а авторите на проектите, които те ще оценяват, са мастити професори. Според учените никъде по света оценители в науката не се избират с държавна поръчка. В началото на февруари т.г. председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски изпрати до министър Денков писмо от академиците и чл.-кореспондентите, които предупреждават, че набирането на оценители с обществена поръчка не съответства на световната практика в науката и може да доведе до сериозни изкривявания. Ниските изисквания към оценителите пък ще доведат до некомпетентни рецензенти. В писмото се настоява оценителската дейност да се извади от ЗОП. Вестта, че поръчката се прекратява, бе посрещната с овации от учени веднага след първите медийни съобщения за това. 

Проф. Николай Денков и Ваня Стойнева обясниха новите правила за подбор на оценители
Снимка Благовеста Цветкова

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ