20 Април 2024събота00:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Десетки сигнали в БСП срещу санирането

Заради грабежа на века, организиран от ГЕРБ чрез програмата за саниране, беше ощетен всеки български гражданин, смята Жельо Бойчев

/ брой: 37

автор:Павлета Давидова

visibility 31

Десетки сигнали от опорочени проведени процедури за саниране постъпват в централата на БСП, обяви водачът на листата на БСП в 23 МИР Жельо Бойчев. Социалистите обобщават нарушенията, след което ще сигнализират прокуратурата. Най-много жалби има от Благоевград и Пловдив.
Бойчев подчерта, че БСП ще поиска от прокуратурата да направи разследване на целия път по сключване на договорите, контрола, финансирането и обезпечаването на средствата от Министерския съвет. "Когато започна Националната програма за саниране, Министерството на регионалното развитие определи пределните цени, над които не се сключваха договори - 290 лв./кв. м. Някъде в хода на програмата тази цена беше коригирана и стана 148 лв./кв. м. През октомври 2016 г. с поредното решение на МРРБ цената стана 115 лв./кв. м за сгради до 8 етажа и 130 лв. за сгради над 8 етажа. Единственият въпрос, който може да зададем, е - къде отиде разликата? Как може едни и същи дейности да се извършват на различни цени? Вместо към момента да бъдат изпълнени два пъти повече жилищни блокове заради грабежа на века, организиран от ГЕРБ чрез Националната програма за саниране, беше ощетен всеки български гражданин", възмути се Бойчев. Той припомни, че саниране на жилищни сгради се извършваше и през 2014-2015 г. по ОП "Обновление на българските домове". Заради мониторинга обаче средните стойности на същите дейности са между 90 и 100 лв./кв. м. Не може за едно и също нещо да плащаш 100 лв. или три пъти повече, категоричен бе Бойчев.
"Има народна приказка "куче влачи камион", в ситуацията със санирането е "куче влачи блок", добави Манол Генов. Той припомни, че левицата предупреждаваше за тези проблеми през последните 2 години. Непрекъснато сме алармирали и медиите, задавали сме въпроси и питания по цялата програма, допълни той. Генов припомни, че още през септември бившият финансов министър Владислав Горанов неофициално призна, че банката е сключила договори за 1 млрд. 956 млн. лв., а милиардът, предвиден за програмата, е надхвърлен още през юни. Според него има "фараони" на високо държавно ниво, които през очакванията на хората са направили финансова пирамида със сдруженията. Генов смята, че програмата за саниране е целяла само спечелване на местните и президентските избори. "Спомняте си какъв писък се нададе, че едва ли не Румен Радев ще спре програмата като стане президент. Ами Лиляна Павлова, когато през януари 2016 г. информира банката, че вече милиардът е изпълнен, забрави да напише на кметовете да спрат подписването на договорите", припомни Генов.

Манол Генов подозира, че санирането е било с единствената цел ГЕРБ да спечелят местните и президентските избори
снимка Благовеста Цветкова

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ