19 Април 2024петък04:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЕСМ:

На Гърция може да не й трябва нова спасителна програма

/ брой: 38

автор:Дума

visibility 6

След изтичането на сегашната спасителна програма за Гърция в средата на 2018 г. страната може да няма нужда от нова. Това заяви ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг.
"Ако в следващите 18 месеца помощта бъде употребена правилно, то съм сигурен, че това ще бъде последната програма, която Гърция ще трябва да изпълни", каза той в интервю за германския в. "Зюддойче Цайтунг". Според Реглинг при правилно изпълнение на зададената програма след изтичането на срока й Атина ще може „сама да стои на краката си и да взима собствени заеми от финансовите пазари“.
Той също така потвърди, че към момента между европейските институции и Международния валутен фонд (МВФ) съществуват различия около прогнозите за бъдещите икономически перспективи на Гърция, преди всичко по отношение на устойчивостта на дълга. "Съществуват разлики и около това доколко Атина е осъществила поетите ангажименти за стабилизиране на своята финансова система. ЕС смята, че Гърция на практика направи всичко, което беше възможно за консолидиране на бюджета, докато според МВФ има още много работа в тази сфера", посочи Реглинг.
По-рано в интервю за германския в. "Билд" Реглинг заяви, че до края на действието на третия спасителен пакет Гърция може да има нужда от по-малко пари от очакваното. По думите му има вероятност ЕСМ да предостави "значително по-малко стабилизационни кредити, отколкото съгласуваната сума от 86 млрд. евро". Според него една от причините за това е подобряването на параметрите на гръцкия бюджет.
Оптимистичната прогноза на Реглинг идва часове преди срещата на директора на МВФ Кристин Лагард с германския канцлер Ангела Меркел, на която основна тема ще е именно Гърция. Фондът заплаши, че е готов да се оттегли от спасителния пакет, тъй като смята, че Атина не може да върне дълговете си в сегашния им вид, настоявайки за облекчения. Властите в Берлин обаче са категорично против подобна мярка, настоявайки за повече мерки за съкращения.
Тази седмица генералният секретар на икономическия съвет на управляващия Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел заяви, че партията е против отписване на части от дълга на Гърция. Според Волфганг Щайгер кредиторите дори трябва да обмислят сценарий за временно излизане на Атина от еврозоната.
По думите му "Гърция живее от един кредит до друг и до днешния ден не е изпълнила плана за съкращаване на разходите. В тези условия отписване на дълга би било съвършено погрешен сигнал", посочи той. Щайгер също така допълни, че в бъдеще МВФ също трябва да остане част от спасителната програма на Гърция.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ