16 Април 2024вторник21:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Цената на билета в София падна в съда

Йорданка Фандъкова веднага обяви, че ще обжалва

/ брой: 38

автор:Дума

visibility 554

Софийският административен съд отмени наредбата на Столичната община, с която беше увеличена цената на билета в градския транспорт. Решението обаче може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.
Решението на софийските магистрати е взето от тричленен състав. Те са отменили като незаконосъобразна наредбата за изменение и допълнение на наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт и приложенията към нея, приета на 14 април 2016 г. Така увеличението на цената на еднократното пътуване в градския транспорт с 60% се оказва незаконно и не е имало основание да бъде приемано. Делото беше образувано по жалби на граждани и сдружението "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи".
От общината имат 14-дневен срок да обжалват решението пред Върховния административен съд. Ако и той се произнесе по същия начин, това ще означава, че цената на билета вече няма да бъде 1,60 лв. Кметицата Йорданка Фандъкова веднага обяви, че ще обжалва.
Столичният общински съвет не е обосновал необходимостта и не е посочил конкретни причини за повишаване на цената на билета, мотивира се съдът. Основателни са доводите на жалбоподателите, че мотивите на вносителя са изцяло бланкетни и не са подкрепени с конкретни данни как е формирана цената на картата за еднократно пътуване и на талона за десет  пътувания", се посочва в решението на съда.
Освен това според магистратите Общинският съвет не е дал възможност на заинтересованите страни да дадат становища и предложения по промените, тъй като към момента на провеждане на заседанията на комисиите, които са обсъждали цената, не е бил изтекъл 14-дневният срок за заинтересованите страни.
Допълва се още, че липсват данни за себестойността на еднократното пътуване, както и дали към нея са добавени някакви компенсиращи разходи - инфлация, застраховка на пътници и др. "От доклада на вносителя не става ясно по какъв начин необходимостта от стимулиране на закупуването на дългосрочни превозни документи е обвързана от предложеното увеличение в размера на цената на карта за еднократно пътуване и на картата-талон за 10 пътувания", пише в решението на съда. Според него увеличаването на дисбаланса между цената на едно пътувавне и дългосрочна абонаментна карта поставя въпроса дали хората с възможност да инвестират наведнъж по-голяма сума не са поставени в по-благоприятно положение от тези, които нямат такава финансова възможност.

 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ