26 Април 2024петък01:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Роман

Шест силни жени рискуват всичко в името на изкуството и любовта

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 22

Тайно общество от жени художнички, младият Леонардо да Винчи и мистериозна картина са замесени в опасен политически заговор в романа на Дона Русо Морин "Портрет на една конспирация", който "Кръгозор" издава в превод на Антоанета Дончева-Стаматова. Елегантният и пищен стил на авторката (нейна творба излиза за първи път на български) отвежда в сърцето на красивата, но и изпълнена с опасности ренесансова Флоренция.
Дългогодишната вендета между влиятелните родове Медичи и Паци заплашва да потопи Флоренция в кръв. На великденската литургия във Флорентинската катедрала членове на семейство Паци убиват Джулиано де Медичи. Брат му Лоренцо успява да се спаси и започва да отмъщава на заговорниците. По време на безредиците изчезва картина, на която са изобразени всички съзаклятници, и това кара Лоренцо Великолепни настървено да я търси, за да разкрие останалите си врагове.
Шест жени на различна възраст и с различно социално положение са обединени в тайно общество от дарбата си и от любовта към рисуването. Когато една от тях изчезва безследно и е обвинена в кражбата на картината и в участие в заговора, те активират цялата си изобретателност и творческите си умения, за да спасят приятелката си от сигурна смърт. С помощта на един от най-известните художници на онази епоха - Леонардо да Винчи, художничките разкриват една конспирация и на нейно място създават друга.
"Портрет на една конспирация" е вълнуваща история за политически заговори, за насилие и възмездие. И за шест силни жени, които рискуват всичко в името на изкуството и любовта.
Въпреки че тайното общество на героините в романа е плод на въображението на авторката, по време на Ренесанса са творели художнички, които са оставяли своя отпечатък в историята. Дона Русо Морин се вдъхновява както от тези образи от миналото, така и от реални личности от съвременността: "Всички жени в романа имат за прототип жени, които познавам, включително една от тях напомня на самата мен, споделя писателката. Исках да отдам почитта си на силата, която представляват жените, когато се обединят, на силата на тяхното приятелство. Самата аз съм преминала през много травмиращ момент в личния си живот и ако не бяха реалните жени, тези, чиито образи съм ползвала в романа, не съм сигурна, че щях да имам силата да го преодолея. Жените изграждат помежду си различни връзки от мъжете - те са много по-близки и интимни. Когато се замисля за света, в който живеем, си мечтая жените да се обединят, за да предизвикат истинска промяна."

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ