29 Март 2024петък08:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книгата

"Епохата Талев" - в петнадесет тома

Събрани съчинения на писателя издава "Захарий Стоянов", първите пет тома са вече на книжния пазар

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 926

Издателство "Захарий Стоянов" започна значително книжовно дело, което се превръща в събитие в българската литература и култура - на книжния пазар вече са първите пет тома от събраните съчинения на Димитър Талев. Изданието е в 15 тома и включва освен творбите от предишния единадесеттомник (1972-1978) и произведения, които не са излизали.  Естествено започват със знаменитата тетралогия "Железният светилник" (т.1), "Преспанските камбани"(т.2), "Илинден"(т.3) и "Гласовете ви чувам"(т.4). Както е известно, романът "Железният светилник" излиза през 1952 г. Голяма заслуга за това има Георги Караславов, който успява да убеди властите, че преследваният и интернирван Димитър Талев е голям български писател и че неговото творчество е родолюбиво и трябва да бъде високо оценено. По-късно писателят получава признанията, които заслужава, носител е на званието "Народен деятел на културата" и Димитровската награда, избиран е за народен представител.
Тончо Жечев споделя: "Голямата и благородна  амбиция на Талев е да бъде Вазов на македонските българи и тяхната историческа съдба. Той изпита силата на Вазовото пиянство от могъщия дух на пробуждането и възраждането. Той носеше гордо и благородно родово чувство, съзнание за съдбовна принадлежност към едно племе, съпричастие с цялата му история, копнеж по неговото топло и познато лоно. По неочакван и блестящ начин Талев се яви като живо продължение на възрожденската традиция в нашата проза. Той доказа неизчерпаемите й възможности с оглед нашата културна история, когато тя носи същата съдържателност, когато в нея са вложени ум и сърце."
След четирите тома с романите  за Илинденската епопея, петият е събрал две почти неизвестни произведения на Димитър Талев "Усилни години" и "На завой".  С трилогията "Усилни години" младият Димитър Талев  прави опит да осъществи  породилото се в него убеждение, че "требва да напише нещо големо за Македония". Илинденско-Преображенското въстание, озарило с пожарите си детството му, не му дава мира. И заедно с това разбирането, че това събитие трябва да бъде изобразено в по-широко белетристично платно. Така се ражда епическото  романово повествуване - трилогията "Усилни години" - смел опит на младия автор да разкрие подготовката, кулминацията и поражението на въстанието. Затуй и частите са три: "В дрезгавината на утрото" (1928), "Подем"(1929) и "Илинден"(1930). Първата част е издадена от книж."Аполон" - София, и е посветена на брат му Георги - революционер. Втората и третата са  издания на автора.
Заглавието на романа "На завой" (1940) точно обозначава основната му тема: пътят вече се обръща. Тук не става дума за кръстопът, за генерален избор, а само за решение на отделната личност, за да поеме по пътя след завоя, а не да остане на старото си място, до което е стигнала. Това означава обаче, че човек трябва да се откаже от предишния си радикализъм, признавайки, че се е подвел по идеалистичния блясък на примамливата цел, и да се заеме с конкретен и упорит труд. Преди да започне да реформира обществото, личността е длъжна да погледне в себе си, да се промени и със собствените си ръце да построи нещо устойчиво и полезно за всички.
Под печат са и следващите три тома от събраните съчинения - т.6 -"Самуил, цар български" - книга 1; т.7 -"Самуил, цар български"- книга 2 и т.8 - "Самуил, цар български"- книга 3.  Този епичен роман в три книги показва драмата на Самуил. Това е драмата на България, която, за да оцелее и просъществува, е принудена да воюва с Византия. Смъртта на Самуил е неизбежна. С нея приключва историята на Първото българско царство, а с царството идва и краят на цяла епоха за българите. Надеждата на историята е поне да се съхранят споменът за цар Самуил, идеята за държавата и държавника.
Съчиненията, които са под общата редакция на Иван Гранитски и Панко Анчев, обхващат още много други произведения на именития писател. Вече се подготвя том 9, който съдържа "Гоце Делчев" - биография, "Град Прилеп - борби за род и свобода", "Под мрачното небе" - драма, и "Илинденци" - роман за деца и юноши. Том 10 ще представи три други белетристични творби на Талев: "Хилендарският монах", "Кипровец въстана" и "Братята от Струга"; 11-ият е с повести и разкази. Следващите три тома са с публицистика, а последният - 15-и, е със статии и спомени, очерци и анкети. Така читателят ще се запознае не само с белетристиката на Талев, но и с блестящата му публицистика (главно на страниците на вестник "Македония"),  както и с епистоларното му наследство. Всеки том завършва с  литературно-критически анализ на произведенията или думи за писателя от изтъкнати български литературоведи и писатели.
Така най-сетне българският читател ще види истинския Димитър Талев в целия му ръст. Казано още по-точно - ще се докосне до "епохата Талев".




Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ