20 Април 2024събота15:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ода за спокойствието, или изкуството на бавния живот

Оригинален празник акцентира вниманието на всички, непрекъснато заети с нещо важно хора, че е крайно време да се замислим за обикновените радости на битието и да се насладим на всеки миг от него тук и сега

/ брой: 39

автор:Альона Нейкова

visibility 2546


Не бърза този, който е разбрал живота.
Той наслаждава се на всеки миг
и наблюдава всичко със възхита -
как спи дете, как моли се старик,
как дъжд вали и как снегът топи се.
                            Омар Хаям


Необичаен, но оригинален празник се отбелязва на 26 февруари - Ден на спокойствието, който дори се сдобива с международен статут. Идеята за учредяването му принадлежи на италианците. Именно те - доста активен и емоционален народ, за пръв път официално през 2007 г. обръщат вниманието на света, че хората трябва да се наслаждават на живота във всеки негов неповторим момент. И това не бива да учудва никого - във века на скоростите и прогреса мнозина забравят за приятните всекидневни дреболии, любими занимания и изобщо за качественото съществуване.
Голяма част от работоспособното население по света е принудена да прекарва на път и на работното място повече от 12 часа дневно, което без съмнение нанася вреда на физическото и емоционалното здраве и се отразява на най-близкото ни обкръжение - семейството, приятелите, любимите хора. Затова такъв празник наистина е необходим на съвременното общество. И инициаторите на честванията от италианската асоциация "Изкуството да живееш бавно" измислят и мото на събитията: "Не бързай и се наслади на мига!" Екипът на същата организация разработва и 14 заповеди за отказ от припряност, които трябва да се спазват, за да се почувства не само комфортът от съществуването ни на този свят, но и цялата прелест на битието.
Сред препоръките е ставането сутрин с няколко минути по-рано от звъненето на будилника, за да се насладим на закуска с любимия човек и да не нервничим в задръстванията, а да посветим това, макар и кратко време на слушането на хубава музика, четенето на книга или общуването с най-близките хора.
В рамките на Деня на спокойствието се организират доста любопитни мероприятия. Например в Рим се провежда Бавен маратон, в който може да се включи всеки жител или гост на Италия. Дистанцията на състезанието е 300 метра (може да се каже, спринтьорска), но тя трябва да бъде преодоляна не по-бързо от 87 минути, при това - без участникът нито веднъж да спре.
В прочутата столица на икономиката на Апенините - Милано, отиват дори по-далеч: на 26 февруари прекалено бързащите пешеходци биват глобявани. Подобни символични наказания се прилагат и в други градове по света.
Също така в доста региони на Ботуша в Деня на спокойствието някои жители предпочитат да се отдадат на занимания, за които обикновено хронично не им стига времето. Посещават поетични и литературни четения, стават част от музикални събития, сещат се за любимото си хоби или просто се наслаждават на интелектуална беседа, придружена с бавна и продължителна трапеза.
Любопитен факт е, че подобен празник няма как да остане незабелязан и инициативата за провеждането му постепенно се подкрепя от доста световни столици - Лондон, Париж, Ню Йорк и т.н. Трябва да се отбележи още, че организирането на разнообразни мероприятия в рамките на честванията, посветени на изкуството на бавния живот, въпреки на пръв поглед куриозния им характер, се възприемат изключително сериозно. Защото Денят на спокойствието всъщност акцентира вниманието на всички нас, непрекъснато заетите с нещо важно хора, перманентно страдащи от липса на достатъчно време, да се замислим за обикновените радости на битието, да спрем, без да бързаме да обмислим живота си и да се насладим на всеки миг от него - тук и сега.
Напоследък все по-често може да се чуе и призивът не само да се съдейства за разпространението на инициативата за намаляване на скоростта във всекидневието ни, но и да се акцентира на противопоставянето на всичко, което се прави "на педал". Тоест идеолозите на проявите обръщат внимание и на важността от отказа от вредния фаст фууд, а храната да се приема бавно, с наслада от вкусването на всяко парче здравословни и качествени продукти.
Замислете се също: колко често се вглеждате как именно се случва обновяването на природата? Нерядко се изненадваме от бързо разтопилия се сняг, от разцъфналите цветя, от пожълтелите листа... А как и кога падат снежинките? Колко дни са нужни, за да напъпи розата? Какво остава по дърветата, когато земята се покрива с шума? А това всъщност е завладяващо зрелище, което изисква от нас само леко да забавим ритъма на всекидневието и припряното мислене, за да се сдобием със способността равномерно и бавно да плуваме в потока на живота. Така може да се избегнат доста стресови ситуации, да се пестят нерви и да се получава удоволствие от дребните неща. Само по този начин имаме шанс да запазим себе си в прекрасно и спокойно състояние за най-близките ни, без да губим същността си, хармонията в душата и радостта от битието.


Съвети за наслада от света

Съществуват няколко прости съвета как може да се постигне спокойствие, да се подреди животът и да се получи удоволствие от заобикалящия ни свят:
* Направете си график за деня. Това ще ви помогне да разпределите времето така, че да е достатъчно и за сън, и за приятни срещи, и за работни ангажименти. Много е важно непременно да направите така, че да прекарвате максимум часове с вашите деца. Не планирайте да свършите повече от 5-7 неща в рамките на един ден. По-добре да направите по-малко, но по-добре, отколкото да не довършите важни задачи и да се обвинявате в неорганизираност.
* Подредете работното си място така, че да е приятно именно на вас. Това доста ще повиши производителността на вашия труд и положените усилия ще ви носят истинско удоволствие.
* Винаги правете всичко с желание. Не се нагърбвайте с прекалено много поръчки, дори те да са от важни клиенти или да са заповядани от шефа. Всеки има лимит на възможностите - в чисто физически и времеви план. Помнете: няма как да спечелите всичките пари на света, а и често те не са достатъчни за личното щастие.
* Измислете си удоволствие на деня - това може да е пауза за кафе с колеги, неколкоминутна разходка в парка до офиса или съзерцаване на (не)обикновеното цвете, което отглеждате в саксията на балкона. Направете си списък с нещата, които ви усмихват. И ако времето е мрачно или работата не спори, поглеждайте в тази ведра листа и се опитвайте да видите света с други очи.
* Живейте според доходите си. Повечето неща, които искаме да притежаваме, са напълно излишни. Не претоварвайте всекидневието си с безполезни предмети. Купувайте само онова, което смятате за наистина необходимо или ви носи неподправено удоволствие.
* И най-важното: не си забранявайте да се радвате на всичко и не препускайте през глава! Животът ще стане по-смислен, по-приятен и по-спокоен.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ