Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Март 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

Ромският Виетнам

Деси Велева

24. Февруари 2017 , брой: 39   542   0Столичното кметство най-накрая разбра, че в София живеят хора, които се страхуват за сигурността си, плашат се да се прибират вечер по тъмно, заключват домовете си с няколко ключалки и се молят за спокойна нощ, необезпокоявана от бурни веселби в съседство. Такава е участта на голяма част от жителите на "Красна поляна", които се чувстват заложници на настроенията на хилядите обитатели на бившите общежития за виетнамци, които сега са ромско гето.
Този живот обаче е непознат за хората, които крачат по жълтите павета, за да стигнат до бюрата си. Битието на жителите на "Красна поляна" се оказа изненадващо дори за Йорданка Фандъкова, която вчера откри, че животът им не е лесен и обеща полицейска закрила. Изявленията и "спешността" на реакциите само показва колко дълбоко са пренебрегвани въпроси като ниво на престъпност, чистота на улици и въздух, законност на настаняване, права на онези, които спазват законите, и на онези, които ги пренебрегват. Нуждата от постоянна полиция съвсем не е от вчера. Нито нуждата от събаряне на едва крепящите се постройки, натъпкани с незнайно колко роми.
Обещанията сега обаче са палиативни мерки, които няма да решат проблема на жителите на района. Те искат ред и сигурност. И вече от опит знаят, че постоянната полиция бързо става временна и накрая - липсваща. Хората са наясно, че когато полицията се присмива на обаждане за непоносим нощен шум, едва ли ще е в състояние да спре уличните кражби и обирите по домовете.
Ситуацията само показва колко са безпомощни от Столичната община. Стоят примижали години наред срещу проблемите и се правят, че ги няма. Когато ножът опре в кокала, мерките са в спешен порядък, но неадекватни. А хората пак ще разчитат само на себе си.

 

 

Коментари

  • 27. Март 2017 60
    165
    0

    Цял ден вчера основна тема на целокупния българин бяха задграничните баталии в Бурса между двете родни етнически партии и обединеното им пищене срещу изборните правила, въведени от държавата. Едните гонели другите, турски кмет се явил да държи достлука, а всичките заедно протестирали, че трябва на български да си попълват декларациите на място в секциите. Не знаели езика, видите ли. И един куп...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"