26 Април 2024петък07:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Полубременна

/ брой: 39

автор:Ина Михайлова

visibility 2413

Пародията не е приключила. Последното решение на КС, с което се обявяват за противоконституционни санкциите за задължително гласуване, не слага точка. Парадоксът, вместо да бъде отменен, става по-голям. И ще предизвика нов отлив на и без това намаляващите хора пред урните.
След решението на съда законовият текст за задължителния вот звучи неадекватно, да не кажем малоумно. Сега гласуването става едновременно право, задължение, наш граждански дълг и в същото време - нещо "естествено", което трябва да се случва от само себе си, но задължително. А ако не се случи - нищо. Ситуацията е полубременна.
Увещаваха ни, че задължителното гласуване ще повиши избирателната активност и ще пресече порочни практики. И как не се намериха повече юристи, които да сложат сериозни аргументи на масата и да убедят законодателя, че тая работа не е като оная. Че причината е в котараците, а не в мишлетата. И двете "ползи" звучаха фалшиво, като ги натякваха, менте изглеждат и днес.
Дори на прохождащите политици им е ясно, че насила хубост не става. А да ни говорят, че е по-малко зло да избираме от пет вкиснали манджи най-малко развалената, звучи налудничаво. Защо обаче омбудсманът Мая Манолова като каза "А" не стигна докрай? Не е ли по-важно, че законодателят се опита да превърне наше право в задължение, отколкото, че поиска да ни наказва за това? Значи наказанието за безумието противоречи на основния закон, но самото безумие може да го има. Или помислиха, че като отменят санкцията, ще изправят космоса за кривата ракета? Звучи безумно. Почти колкото мотивите, с които мнозинството в последното Народно събрание подкрепи въвеждането на задължително гласуване. За да угодят на малкия патриотичен партньор, ГЕРБ забъркаха каша, която тепърва ще сърбаме. Ще я сърбат и онези, които искат да бъдат избирани.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ