Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Юни 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

България

"Красна поляна" протестира с блокиране на кръстовища Районният кмет Иван Чакъров обеща премахване на виетнамските общежития

Деси Велева

24. Февруари 2017 , брой: 39   223   0Жители на столичния квартал "Красна поляна" блокираха в сряда вечерта две кръстовища в знак на протест срещу проекта за социален център, който трябва да бъде изграден до гетото "Виетнамски общежития". От месеци те настояват циганските постройки да бъдат съборени и да бъде възстановена сигурността за гражданите в района.
Преди да излязат на улицата, стотици се събраха в 123 училище, за да разговарят с местната администрация и с представители на столичното кметство в опит да доближат позициите си. Хората настояват за постоянно полицейско присъствие в квартала им, тъй като се страхуват за сигурността си. Преди няколко години общината се е опитала да направи постоянен полицейски пункт точно до едно от общежитията, но за него не е имало осигурен полицай и в рамките на няколко дни пунктът е бил окраден.
По-рано през деня от кв. "Факултета" тръгна голяма група роми със знамена на партия ДРОМ с намерението за контрапротест срещу събарянето на общежитията. Полицаи и жандармеристи обаче ги спряха.
По-късно районният кмет Иван Чакъров обеща виетнамските общежития да бъдат разрушени. Ние сме решени да ликвидираме първото гето в България, декларира той.
Кметът Йорданка Фандъкова заяви вчера, че ще има среща с вътрешния министър по проблема. Тя се срещна с хора от района преди три дни и им обеща постоянно полицейско присъствие. Вчера тя припомни, че във виетнамските общежития са настанени хора от ромски произход още през 1993-94 г. от всички райони на София и те са получили адресна регистрация. Районният кмет има грижата, тези, които нямат настанителни заповеди, да бъдат изведени, коментира Фандъкова. Според нея трябва да им се предоставят различни други възможности за настаняване. Кметът призна, че сградите на бившите общежития са за събаряне и вече има вариант да започне извеждането на част от хората от някои от тях и след това да се пристъпи към събаряне. Щяло обаче да се работи поетапно, тъй като въпросът не можел да се разреши за два дни.
 
Снимка Фейсбук
Недоволни жители на района блокираха две кръстовища

 

 

 

България

 • Плащанията да бъдат взети от излишъците, с които Борисов се хвали, предлагат социалистите
  23. Юни 2017 121
  53
  0

  БСП внася промени в Закона за семейните помощи, с които предлага да бъде отпусната еднократна помощ от 250 лв. за всяко дете от 1 до 4 клас. Според социалистите бедността и социалното разслоение в обществото са факт и трябва да бъдат взети бързи мерки за преодоляването им.
  "Искаме да помогнем на семействата да изпращат по-спокойно децата си на училище. За това са необходими около 30...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"