19 Април 2024петък06:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Кому пречат книгите на пл. "Славейков"?

Ще има ли война срещу намерението да се премахне книжният пазар

/ брой: 41

автор:Деси Велева

visibility 71

С разработването на дългосрочна визия на София са се захванали от Столичната община през последните месеци. Организират се срещи, канят се специалисти, които представят тезите си, дискутират проблеми, използват високопарни и често незначещи нищо фрази. С други думи - повече теория и общи приказки, отколкото яснота какво ще става в София и най-вече кога. Общината обаче вече отчете дейност, като на сесия на Общинския съвет миналата седмица бе представен документ, който определи насоките за разработването на въпросната визия. Какво точно се гласува едва ли стана ясно и на мнозинството от общинските съветници. За главния архитект Здравко Здравков обаче важното бе, че е поставил основите на бъдещия фундаментален документ, вероятно интересен за част от софиянци. За други той едва ли ще предизвика нужното внимание, тъй като хората вече са наясно, че някои части от София винаги ще са с предимство пред други - ще получават повече пари за проекти, ще имат по-нови улици, по-безопасни площадки, по-чисти градинки. 
 
Документът обаче ще им струва 490 000 лева


и ще се пише 19 месеца.
И докато тази, будеща интерес в определени кръгове, визия е все пак дългосрочна и ще обхване период в следващите 40 години, в момента столичани са изправени пред предизвикателството да одобрят съвсем близък проект, който ще започне да се реализира още това лято. Промените в центъра на София започват с реконструкция на пространството около ул. "Граф Игнатиев". Бъдещият изглед на района успя да разбуди обществени страсти през последните дни както сред живеещите там, така и сред обитателите на по-далечни и не толкова привлекателни квартали.
Новият изглед на ул. "Граф Игнатиев" е дело на архитектурно студио "А.Д.А.". Наскоро проектантите му представиха на столичани идеите си, които бяха посрещнати с противоречиви мнения. От една страна, хората искат обновление на пространството, в което живеят или работят, от друга, поставят редица въпроси и съмнения за резултатите от предлаганите промени. От срещата с архитектите те научиха, че централната софийска улица ще бъде покрита с двуцветна гранитова настилка, а тротоари в класическия им вид не се предвиждат. Пространствата около улицата ще бъдат визуално разширени чрез ромбоидни мотиви на настилката и чрез махане на бордюрите.

Трамваите няма да бъдат премахнати

но се очаква да станат по-малко шумни, като се използват гумени легла в релсите. В проекта се предвижда например стълбите на Столичната библиотека да изпълняват функция и на сцена за събития.
Промени ще има и в градината до храма "Св. Седмочисленици". Асфалтовата настилка ще се подмени с големи бетонови плочи в три нюанса. Ще има ново осветление и обзавеждане, две кафе-тераси с павилиони до двата входа на градината.
Новата визия на пространството обаче не включва в себе си постоянните пазари като сега съществуващите зеленчуков и книжен. Хранителният пазар вероятно ще се премести от страната на жилищните кооперации и ще бъде сезонен или ще е позволен само през уикендите. Подобни ограничения се предвиждат и за дългогодишните книжни сергии на площад "Славейков". Емблематичното за София място бе подложено на рестрикции още в края на 90-те години. Тогава бе и последната по-мащабна реконструкция на площада. Сега идеята е книжният пазар да се намали още повече и да бъде кампаниен. Там ще бъдат поставени нови настилки и навеси, под които да стоят масите с книги, но само през уикендите.
Хората обаче отсега недоволстват заради 
 
поредната кампания срещу книжния пазар

Те искат обновление, но не и премахването му. И се чудят на кого пречат няколко маси с книги и с какво ще загрозят новата визия на площада. Столичани обичат да търсят забравени заглавия, намалени книги "втора употреба" или просто да обикалят между сергиите и да усещат приказния дух и различната атмосфера, която не цари в нито една книжарница, била тя богата на томове, луксозна и цветна. Сега обаче излиза, че единственият останал в София подобен пазар пречи на новото лустро на района.
Плановете на архитектите фасадите на сградите по улицата да бъдат в близки цветови гами, също предизвикаха не един и два разнопосочни коментари от столичани. За хармония, уеднаквяване, за премахване на крещящи строителни и архитектурни решения се говори от години, но все още никой не е видял да се работи по въпроса, нито София да е станала "по-чиста" от градоустройствени грозотии. Амбициозно тук обаче се залага на подбор на цветови гами, говори се за топли и студени нюанси, които определено ще отличат района от другите части на столицата, но в същото време ще направят разликата между тях крещяща.
В проекта се предлагат

шест цветови палитри

с по десетина нюанса. Авторите на идеите искат да дадат рамка, с която собствениците да се съобразяват. Улиците "Солунска" и "Цар Иван Шишман", които ще се реконструират по-нататък, ще са по-цветни, а към пл. "Славейков" тоновете ще избледняват. По-топли и светли пастелни цветове ще има за северните фасади, а по-студените нюанси са по южните страни. Правилата се отнасят не само за цветовете, но и за общия изглед като място на климатици, реклами и други елементи по сградите.
През следващата година пък се планира цялостен ремонт на улиците "Цар Иван Шишман" и "Солунска", както и зоните около градинката на "Кристал" и площад "Александър Невски". По ул. "Солунска" ще бъдат намалени местата за паркиране, а въвеждането на ограничение на скоростта до 30 км има за цел да даде възможност и велосипедистите да карат безопасно по улиците. В общо пространство за ползване от пешеходци, велосипедисти и автомобили трябва да се превърне и ул. "Цар Иван Шишман".
Все още се търси проектант за обновяването на площад "Св. Неделя", където вече е приключила археологическата дейност. Решението за облика на площада ще се вземе и след като се потърси мнението на столичани.
На хартия и на цветна компютърна графика всички промени изглеждат почти перфектни. Срещу новия облик обаче застава

старата визия на околните пространства

И докато някои се съсредоточават в цвета на няколко сгради, други не могат да прецапат през кални пътеки и изпочупени тротоари от дома си до спирката. Успоредно с идеите за луксозни настилки и модерно енергоефективно улично осветление, стои и реалността на тъмни квартални междублокови пространства, глухи и страшни за преминаване подлези. Много е трудно да предизвикаш усмивка и положително кимване за милионите, които ще се дадат за гумени релси, скъпи навеси и гранитни плочи, като пестиш средства за изграждане на детски площадки и запълване на улични дупки. Затова на вече не толкова новия главен архитект на София Здравко Здравков тепърва предстои да убеди всички столичани, че милионите левове за този малък район на София ще бъдат използвани по най-ефективния начин, и че по-късно ще се намери как да бъдат мултиплицирани и в по-невзрачни и нуждаещи се части на града.



55-етажен небостъргач чака одобрение

Още едно гигантско многоетажно недоразумение се опитва да си проправи път сред сградите в столицата. Строежът на най-високата сграда в София чака само одобрението на Общинския съвет, което трябваше да бъде дадено миналата седмица, но внезапно бе отложено. Проектът за 220-метровата "Парадайс тауър" мина през комисията по градоустройство, но не бе подкрепена от всички съветници, включително от Борис Цветков от БСП.
Планира се небостъргачът "Парадайс тауър" да се издигне на ъгъла между бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна" в непосредствена близост до мол "Парадайс". Основанието, на което ще се издигне 55-етажното здание, е член от Закона за устройство на територията, според който ограничението за височина на сграда не важи, ако тя е построена на ъглов парцел и бъде свързана със съседните й сгради.




Площад "Славейков" днес
Снимка Благовеста Цветкова

Визуализации на бъдещите територии около ул. "Граф Игнатиев"

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ