19 Април 2024петък22:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътят към "Брекзит"

Станишев подкрепи проевропейската позиция на лейбъристите, Корбин настоява да бъдат еднакво гарантирани правата на чуждите граждани във Великобритания, както и на британските в Европа

/ брой: 41

автор:Кристиела Симеонова

visibility 2078

"Брекзит"-ът безспорно беше едно от основните събития, белязали 2016 година. Случи се немислимото - страна членка на Евросъюза пожела да го напусне. Защо? Защото така функциониращият ЕС се е отдалечил твърде много от основната си идея, защото все по-малко европейци вярват, че решенията, които се взимат по високите етажи на съюза, са в тяхна полза. Не само че не го вярват, ами го и чувстват на гърба си, ежедневно. И след първоначалния ступор, какво последва? Призиви за още повече интеграция, ето и онзи ден някои от страните основателки на ЕС отново заговориха за федерация и Европа не на две, а на няколко скорости. В това ли се крие спасението на проекта, след като не това е неговият смисъл?
Друг е въпросът доколко трезво бе решението на мнозинството от британските гласоподаватели, които решиха да кажат "гудбай" на Евросъюза. Помним, че в деня след референдума най-търсеното запитване в гугъл бе "Какво е ЕС". Но станалото, станало, връщане назад няма. Всеки ще си носи последствията. Дейвид Камерън се прости с поста си, както бе обещал. Наследничката му Тереза Мей пък спазва стриктно волята на народа и се очаква в най-скоро време да активира член 50 от Лисабонския договор, за да стартира процедурата по напускане на обединението. Сега погледите са вперени към сделката, която ще сключат ЕС и Албиона, какво ще се договорят, кой колко ще плаща на другия, кой какви права ще има и с какви ще се лиши след двегодишния период на процедурата. Притесненията и неизвестните са доста.
Едно от тях, касаещо лично нас, българите, е правата на работещите в Обединеното кралство наши сънародници. Отдавна Лондон плаши поданиците на Елизабет II с

ордите пришълци от България и Румъния

Помним истерията преди 1 януари 2014-а, когато за нас паднаха ограниченията за работа на Острова. Мрачните прогнози не се оправдаха, но пък повлияха върху настроенията на британците, същите тези, които гласуваха за излизане от ЕС. Масовата миграция от Източна Европа бе използвана и като основна опорна точка в кампанията преди референдума. Дори и след него "страхът" остава - ето Лондон пак е в паника, че преди Великобритания да излезе окончателно от ЕС, ще се нароят сумати източноевропейци. Затова и ще иска да ограничи правото на свободно движение, което е недопустимо в рамките на ЕС.

Британската лейбъристка партия ще настоява правата на всички граждани от ЕС, включително и на българските, живеещи в Обединеното кралство, да бъдат гарантирани след излизането на страната от ЕС. Да бъдат също толкова гарантирани, както и правата на британците в останалата част от Европа. В това увери лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин български журналисти в Лондон, които по покана на президента на ПЕС Сергей Станишев присъстваха на конференцията "Пътят към "Брекзит". "Вашите студенти са добре дошли на Острова. Искаме българските работници тук да се чувстват точно толкова защитени, колкото британските граждани в България", отбеляза Корбин.

На форума, организиран от Лейбъристката партия съвместно с ПЕС, британски депутати и евродепутати, министри в сянка, представители на неправителствени организации, активисти на лейбъристите и редица чуждестранни гости дискутираха предизвикателствата пред Великобритания по време на процеса по "Брекзит" и след него.
Конференцията бе открита от лидера на европейските социалисти Сергей Станишев. "Цялата кампания на тези, които бяха за "Брекзит", беше основана на лъжи... И не става дума само за онзи прословут автобус, на който пишеше: Ако излезем от ЕС, 350 млн. паунда всяка седмица ще влизат в здравната ни каса... Много други неистини бяха изговорени", отбеляза Станишев. Пример за такава лъжа е именно миграцията. "Само 12 процента от мигрантите на Албиона са от ЕС, така че "Брекзит" не решава този проблем", изтъкна той. Станишев е убеден, че противодействието на антиевропейските настроения е позоваването на истината.
"Хората бяха лъгани за Европа и Лейбъристката партия трябва да им каже истината за "Брекзит", заяви лидерът на ПЕС. Категорична и силна подкрепа от името на левите партии в Европа Сергей Станишев изрази за отстояваната от британските лейбъристи проевропейска политика.
По думите на Станишев британските граждани са били излъгани и с това, че напускайки ЕС, няма да напуснат общия пазар, а това няма как да се случи.

"Те бяха лъгани,

че няма да плащат цената за излизането си от ЕС. Но сега разбират, че тази цена е твърде висока", подчерта лидерът на ПЕС, който критикува манипулационните методи на британското правителство. "Сега се опитват да кажат на всяка партия, която е против "Брекзит", че се изправя срещу волята на британския народ, изразена на референдума", изтъкна той.
"Брекзит" на никаква цена, беше казано преди референдума. "Брекзит" на всяка цена - това е днес подходът на консерваторите", отбеляза лидерът на ПЕС. По думите на Станишев лейбъристите трябва да накарат консерваторите да изпълнят удобно забравените впоследствие обещания и да ги държат отговорни за това. Защото никой не казва как ще се изпълни "списъкът с добри намерения" на британското правителство, подчерта той.
Подхода на британския премиер Тереза Мей Станишев обрисува с интересна метафора. "Тереза Мей си мисли, че е в ресторант, където си поръчва всичко от менюто, но кара ЕС да плати сметката. Това няма как да се случи. Великобритания се нуждае Лейбъристката партия да каже истината за този деструктивен подход", отбеляза президентът на ПЕС.
"Не може да имате по-добра сделка извън ЕС, отколкото вътре в ЕС. Не си мислете, че принципът "разделяй и владей" ще проработи и ще можете да сключите двустранни сделки с всяка страна поотделно. Останалите правителства в Европа разбраха, че е по-добре да са заедно в тези преговори", обърна се Станишев към британците, като подчерта, че никой не иска да ги наказва за решението им.
"Консерваторите ще се опитват да използват противопоставянето "ние срещу тях", но това е път за никъде, защото накрая ще се окажем в Европа, разделена със стени, в която всички се гледаме с недоверие", отбеляза лидерът на ПЕС.
Джеръми Корбин пък бе категоричен, че макар и от другата страна на Канала и извън ЕС,

Великобритания не може да се изолира

Тя трябва да участва активно във формирането на европейската политика. "Това, че напускаме ЕС, не означава, че напускаме Европа... Трябва да можем да работим заедно по общите проблеми... Във време, когато ни разделят толкова неща, трябва да работим заедно срещу това", отбеляза Корбин. В речта си пред участниците в конференцията той неколкократно благодари на Станишев за подкрепата на европейските социалисти, с които "споделяме еднакви ценности".
"Най-голямото предизвикателство за нас е да възстановим доверието на избирателя, защото нашите привърженици са изключително притеснени за бъдещето след "Брекзит". Налага се да приемем резултатите от референдума, но това не означава да следваме консерваторите. Решението, което ще вземем като нация, е важно за поколения напред. Правителството на Тереза Мей ще използва "Брекзит" като оправдание за кризата, причинена от собствената му политика на ограничения", отбеляза Джеръми Корбин.
По думите му, след като излезе от ЕС, Великобритания вече няма да се ползва със защитата на европейското законодателство и "ще се превърнем в магнит за американските корпорации". "Така ще бъдат застрашени правата на работниците. Ще загубим работни места и социални права. Ние, лейбъристите, обещахме да възстановим британската индустрия чрез инвестиции в човешкия капитал, в нови работни места", изтъкна Корбин. По думите му "Брекзит" ще струва скъпо на обикновения британец.
Една от основните цели на лейбъристите ще е прозрачността на процеса по договаряне на отношенията между ЕС и Великобритания, изтъкна Джеръми Корбин пред БНТ. "Да направим така, че да има вот в парламента, когато процесът завърши, а дотогава - достатъчно информиране, така че британският парламент, както и парламентите на всички 27 страни от съюза да имат думата за това какви ще са отношенията между Европа и Великобритания в бъдеще", отбеляза той.
"Нашите привърженици са изключително притеснени... Трябва да решим дали да представляваме бъдещето само на 48-те процента, които гласуваха за оставане, или бъдещето на цялото общество", заяви Корбин, след което подчерта: "Ще бъдем гласът на цялото британско общество, а не само на 48-те процента, които гласуваха за оставане в ЕС", подчерта лидерът на лейбъристите, който е убеден, че "липсата на сделка (между ЕС и Великобритания - бел. ред.) е лоша сделка".

Победи и загуби

Срещу Корбин и неговата проевропейска позиция има доста брожения. Повод отново да му поискат оставката беше поражението на частичните парламентарни избори, проведени преди конференцията, на 23 февруари.
В Коупланд кандидатът на управляващите консерватори победи своя съперник лейбърист с разлика от над 2000 гласа. Този резултат подчертава проблемите на основната опозиционна сила в Северна Англия след референдума миналата година, коментираха световните информационни агенции. Проевропейската позиция на Лейбъристката партия настрои срещу нея много от нейните евроскептични избиратели от работническата класа.
Лейбъристите обаче отбелязаха победа в централния английски град Стоук он Трент. Лейбърист победи лидера на евроскептичната Партия на независимостта (ЮКИП). Лидерът на ЮКИП Пол Нутъл загуби с чувствителна разлика от своя съперник лейбърист. Това е тежко поражение за евроскептичната партия, която се надяваше да вкара втори свой представител в Камарата на общините, въпреки че Нутъл изпревари кандидата на консерваторите. 70 процента от избирателите в този окръг гласуваха за излизане от Великобритания от Европейския съюз на референдума. Това обаче не помогна на евроскептичната партия.


Национален марш срещу "Брекзит"

Вечерта на 24 февруари пред "Даунинг стрийт" 10 са се събрали трийсетина души, които развяват британското и европейското знаме. Очевидно е, че са от тези, които искат страната им да остане в Европейския съюз.
Защо сте се събрали тук, питам една жена на средна възраст. "Необходимо е да протестираме постоянно срещу начина, по който се държи нашето правителство. Планирали сме много събития", ми отговаря Мери. Тя не одобрява поведението на премиера Тереза Мей, която твърди, че има зад гърба си 65 млн. британци. "Трябва да кажем на Тереза Мей, че това не е така. Ние говорим с гласовете на милиони, които не гласуваха за излизане от ЕС", уточнява Мери и добавя: Не сме й дали мандат за това и трябва да го знае. С тези си действия тя не представлява цялата страна.
"Но надделя вотът против", репликирам аз. "Това беше демократичен вот, но разликата е твърде малка... Правителството трябва да се събере и разумно да дебатира резултатите от референдума, за да избере най-доброто за нашата страна и за континента", отвръща Мери. По думите й все още не всичко е решено. "Великобритания ще изгуби много от "Брекзит", вече го чувстваме", споделя тя.
"Каква реакция очаквате от ЕС? Няма връщане назад, такова беше решението на мнозинството от британските гласоподаватели", опитвам се да намеря логично обяснение на техните искания. Мери обаче продължава да твърди, че все още нищо не е решено...
И така, на 25 март в Лондон ще се проведе Национален марш до парламента срещу "Брекзит".


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ