Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Април 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Коментари

Пак двоен аршин

Владимир Николов

28. Февруари 2017 , брой: 41   717   0Световната антидопингова агенция (WADA) призна, че в доклада на извънредната комисия, водена от канадския юрист Ричард Макларън, няма достатъчно доказателства, че руски спортисти организирано са нарушавали антидопинговите правила. Това оповести генералният директор на Международния олимпийски комитет Кристофър де Кепер в официалния сайт на организацията.
Специалната комисия "Макларън" излезе с доклад в 2 части и обвини Русия в държавна политика за прикриване на допинга. Сега се призна, че данните от разследването са интерпретирани манипулативно, без да са подкрепени от сериозни доказателства. "В много от случаите представените доказателства са недостатъчни, за да бъдат наложени санкции на руските спортисти", признаха от WADA. Въпреки това обаче, на много руски спортисти не беше разрешено да се състезават на Олимпиадата в Рио де Жанейро 2016. Забрана получиха и всички руски параолимпийци за Рио и Зимната параолимпиада в Пьонгчанг 2018, а атлетите от Русия няма да се състезават на световното първенство в Лондон. От Русия беше отнето и домакинството на Световното първенство по бобслей и скелетон, което трябваше да се проведе по-рано този месец.
Докато "борците с допинга" набеждаваха руските спортисти, руски хакери проникнаха в строго охраняваните файлове на WADA и разкриха цял куп спортни звезди, предимно американски, които спокойно и системно са употребявали забранени медикаменти, докато се "лекували". Това не говори ли достатъчно за двойни стандарти в битката срещу допинга? Вярно е, че преди години звездата в леката атлетика Марион Джоунс призна, че е взимала допинг и дори лежа за кратко в затвора. Атлетката върна и 5 олимпийски медала от Сидни 2000. Легендата в колоезденето Ланс Армстронг също остана без 7-те си титли от Обиколката на Франция и без бронзов олимпийски медал. Никой обаче не е отнел засега титлите на тенисистките Серена и Винъс Уилямс, на гимнастичката Симон Бейл, които бяха "осветени" от хакерите.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"