Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Август 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Коментари

Потрес от безхаберието

Деси Велева

28. Февруари 2017 , брой: 41   568   0Безхаберието и безочието у нас край нямат. Само като се случи непоправимото, когато дойде трагедията, и започнат да се търсят виновни, проличават някакви проблясъци на съвест и разкаяние. Осъзнаването обаче идва късно, когато връщане назад няма и катастрофата е налице.
Защо трябва да чакаме да се осъществи този познат сценарий, вместо да вземем мерки по един належащ за решаване проблем, застрашаващ живота на хиляди българи, а именно - обезопасяването на стената на язовир "Бели Искър". Толкова ли бързо забравихме какво се случи със село Бисер? И този път опасността е реална, но всяка институция, която има отношение и носи част от отговорността, все още мълчи, гледа настрани и чака нещата да се разминат за нея. С други думи - важното е друг да отнесе грижата, а не кой може да пострада.
Драмите със собствеността и стопанисването на язовира, който дава вода на една пета от София и на цял Самоков, не са от вчера, нито от миналата година, нито дори от по-миналата. И това е основният повод сега да изпитваме онази силна емоционална реакция с елемент на ужас и страх, наречена потрес. Потрес от безотговорността, от прехвърлянето на топката между институциите, от незаинтересоваността от дългогодишните предупреждения на местна власт и експерти. А потенциална жертва не са един, двама, стотина. Десетки хиляди хора са изправени пред риска буквално да се удавят, докато чиновници дремят и се ослушват откъде ще духне вятърът на промяната и дали ще ги засегне пряко. Само че, ако се случи най-лошото, докато чакат, после всички те ще са  виновни и няма да има как да оправдаят бездействието си. Толкова ли е трудно сега да си размърдат задните части, за да не се окажат след някоя година залепени за подсъдимата скамейка?

 

 

Коментари

  • 23. Август 2017 164
    180
    0

    В сезона на летните жеги двете основни партии в България опитаха да поддържат пламъка на вербалните престрелки помежду си. "Суджукгейт"  бе "препокрит" от "Цанков камък", докато гербаджиите опитваха да скрият от огъня на БСП скандален свой съпартиец. Размяната на удари за пореден път разми смисления политически дебат.
    Права е Корнелия Нинова, като казва...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"