26 Април 2024петък06:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В Пловдивската опера ценят големите диригенти

/ брой: 42

автор:Пенка Калинкова

visibility 1519

С "Реквием" от Моцарт Пловдивската опера почете големия български диригент и музикант Добрин Петков. Изпълнението се състоя под диригентството на Диан Чобанов на 10 февруари, дата, на която е починал преди 30 години бележитият маестро. Ръководил на два пъти Пловдивския симфоничен оркестър - през 1956-1962 и през 1973-1987 г., той е оказал най-силно въздействие и има огромна заслуга за формирането в Пловдив на оркестрова структура - образец със своята хомогенност, вкус и стил. И до днес оркестранти и публика си спомнят с възхищение и благодарност за неговите интерпретации на големи музикални произведения, за неговото човешко поведение и диригентско майсторство. Всички те благоговеят пред иконата Добрин Петков. Пословични са неговата проникновеност и прецизност в тълкуванието и изпълнението на големи произведения от световната класика и нови творби на български композитори. Казвал е: "За чуждите автори има кой да се грижи. За нашите трябва да се погрижим ние."
В по-ново време на подобен силен интерес от страна на музиканти и публика се радва сънародникът ни Павел Балев, главен диригент на Филхармонията в Баден-Баден и главен художествен ръководител на Международната лятна академия "Карл Флеш". През миналия сезон той дирижира отново в Копенхаген, Цюрих, Мюнхен, както и на много други места в Европа. През сезон 2016/2017 е поканен да дебютира във Виенската държавна опера и ще работи отново в Цюрих, Санкт Петербург, Братислава, Монпелие... Всяка година поне по веднъж Павел Балев дирижира и пловдивските симфоници. Този път в програмата, която бе изпълнена на 24 февруари, бе включен Концерт за цигулка 1 от Паганини, солист бе детето-чудо Пол Кропфич от Австрия. 17-годишният музикант от Виена свири на цигулка Гуаданини 1770 г. - като награда от спечелен конкурс, а по-късно и на цигулка Амати от 1669 г. Програмата на концерта включваше още Симфония 3, D 200, от Шуберт и Симфония 3 "Ероика", оп. 55, от Бетовен. Пол Кропфич е започнал уроци по пиано на 4-годишна възраст при проф. Марина Сорокова. През 2011 г. печели първа награда в международния конкурс "Хиндемит" в Берлин. Три пъти печели конкурса "Прима ла музика" във Виена (2008, 2010, 2012 г.).

Добрин Петков

Павел Балев

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ