26 Април 2024петък18:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МОН обмисля глоби за родители, които не помагат на учителите

/ брой: 42

автор:Деси Велева

visibility 80

Да се въведат санкции за родители, които не помагат на учителите, обмислят в образователното министерство. Това съобщи министър проф. Николай Денков след среща с представители на Националното сдружение на общините у нас. Той определи срещата като предварителна, за очертаване на насоки за решаване на проблемите в системата на образованието. Затова днес е предвидена втора среща с представители на министерствата на здравеопазването, на правосъдието, на вътрешните работи и на Държавната агенция за закрила на детето.
Сред най-спешните мерки, които ще бъдат взети сега, ще бъде учителите да се инструктират при инцидент да се обаждат на медицинско лице, за да прехвърлят отговорността, която не им е присъща. Вторият тип решения, които изискват повече време, са за превенция, за да се минимизират случаите на агресия. Затова ще бъдат назначени повече медицински лица в училищата по предложение на общините, а МОН ще поиска още психолози и педагогически специалисти. На срещата е обсъдено и мобилни групи психолози да могат да реагират в различни училища при кризисна ситуация.
От МОН изнесоха и статистика, която показва, че в 2470 училища у нас работят едва 692 педагогически съветници и 390 психолози. Според министъра трябва да се върви към осигуряване на психолог за всяко училище. Стои и въпросът с финансирането на специалистите, които сега се осигуряват от общините, каза още проф. Денков. Той съобщи, че у нас 156 училища нямат никакво медицинско обслужване, в 105 има лекари на пълен или непълен щат, в около 460 работят фелдшери, а в близо 1500 има медицински сестри.


За пълното оборудване на лекарски кабинети в училища, детски градини и домове за деца, лишени от родителска грижа, ще са необходими над 80 млн. лв., е посочено в позиция на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Това са суми, изчислявани преди 10 години, когато е започнал дебатът по тази тема. Около 120 млн. лв. годишно ще са необходими за заплати и осигуровки на училищните лекари и медицински сестри, изчисляват от сдружението.

Проф. Николай Денков и кметът на Перник Вяра Церовска представиха резултатите от вчерашните разговори с представители на сдружението на общините
Снимка БГНЕС

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ