Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Април 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

България

МОН обмисля глоби за родители, които не помагат на учителите

Деси Велева

1. Март 2017 , брой: 42   361   0Да се въведат санкции за родители, които не помагат на учителите, обмислят в образователното министерство. Това съобщи министър проф. Николай Денков след среща с представители на Националното сдружение на общините у нас. Той определи срещата като предварителна, за очертаване на насоки за решаване на проблемите в системата на образованието. Затова днес е предвидена втора среща с представители на министерствата на здравеопазването, на правосъдието, на вътрешните работи и на Държавната агенция за закрила на детето.
Сред най-спешните мерки, които ще бъдат взети сега, ще бъде учителите да се инструктират при инцидент да се обаждат на медицинско лице, за да прехвърлят отговорността, която не им е присъща. Вторият тип решения, които изискват повече време, са за превенция, за да се минимизират случаите на агресия. Затова ще бъдат назначени повече медицински лица в училищата по предложение на общините, а МОН ще поиска още психолози и педагогически специалисти. На срещата е обсъдено и мобилни групи психолози да могат да реагират в различни училища при кризисна ситуация.
От МОН изнесоха и статистика, която показва, че в 2470 училища у нас работят едва 692 педагогически съветници и 390 психолози. Според министъра трябва да се върви към осигуряване на психолог за всяко училище. Стои и въпросът с финансирането на специалистите, които сега се осигуряват от общините, каза още проф. Денков. Той съобщи, че у нас 156 училища нямат никакво медицинско обслужване, в 105 има лекари на пълен или непълен щат, в около 460 работят фелдшери, а в близо 1500 има медицински сестри.

За пълното оборудване на лекарски кабинети в училища, детски градини и домове за деца, лишени от родителска грижа, ще са необходими над 80 млн. лв., е посочено в позиция на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Това са суми, изчислявани преди 10 години, когато е започнал дебатът по тази тема. Около 120 млн. лв. годишно ще са необходими за заплати и осигуровки на училищните лекари и медицински сестри, изчисляват от сдружението.

Проф. Николай Денков и кметът на Перник Вяра Церовска представиха резултатите от вчерашните разговори с представители на сдружението на общините
Снимка БГНЕС

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"