Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

29 Април 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

България

МОН обмисля глоби за родители, които не помагат на учителите

Деси Велева

1. Март 2017 , брой: 42   170   0Да се въведат санкции за родители, които не помагат на учителите, обмислят в образователното министерство. Това съобщи министър проф. Николай Денков след среща с представители на Националното сдружение на общините у нас. Той определи срещата като предварителна, за очертаване на насоки за решаване на проблемите в системата на образованието. Затова днес е предвидена втора среща с представители на министерствата на здравеопазването, на правосъдието, на вътрешните работи и на Държавната агенция за закрила на детето.
Сред най-спешните мерки, които ще бъдат взети сега, ще бъде учителите да се инструктират при инцидент да се обаждат на медицинско лице, за да прехвърлят отговорността, която не им е присъща. Вторият тип решения, които изискват повече време, са за превенция, за да се минимизират случаите на агресия. Затова ще бъдат назначени повече медицински лица в училищата по предложение на общините, а МОН ще поиска още психолози и педагогически специалисти. На срещата е обсъдено и мобилни групи психолози да могат да реагират в различни училища при кризисна ситуация.
От МОН изнесоха и статистика, която показва, че в 2470 училища у нас работят едва 692 педагогически съветници и 390 психолози. Според министъра трябва да се върви към осигуряване на психолог за всяко училище. Стои и въпросът с финансирането на специалистите, които сега се осигуряват от общините, каза още проф. Денков. Той съобщи, че у нас 156 училища нямат никакво медицинско обслужване, в 105 има лекари на пълен или непълен щат, в около 460 работят фелдшери, а в близо 1500 има медицински сестри.

За пълното оборудване на лекарски кабинети в училища, детски градини и домове за деца, лишени от родителска грижа, ще са необходими над 80 млн. лв., е посочено в позиция на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Това са суми, изчислявани преди 10 години, когато е започнал дебатът по тази тема. Около 120 млн. лв. годишно ще са необходими за заплати и осигуровки на училищните лекари и медицински сестри, изчисляват от сдружението.

Проф. Николай Денков и кметът на Перник Вяра Церовска представиха резултатите от вчерашните разговори с представители на сдружението на общините
Снимка БГНЕС

 

 

България

  • Само за метене и миене на централни улици Фандъкова дала 23 милиона лв.
    28. Април 2017 82
    271
    0

    Столичната администрация е похарчила цели 612 935 491 лв. за четири години - от 2011 до 2014 г. за очистване на замърсена София. Което прави по 419 819 лв. на ден. Това показва одитен доклад на Сметната палата за "Ефективност на общинските мерки за намаляване замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в София". Само за...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"