29 Март 2024петък08:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С изложба "Символи" празнува художникът Ангел Гешев

/ брой: 43

автор:Пенка Калинкова

visibility 2100

Картини, изпълнени с букви. Букви - знаци. Рунически и глаголически знаци и дори три китайски йероглифа съдържа експозицията "Символи", с която Ангел Гешев празнува 55-годишнината си в красивата галерия "Arsenal of Art" в Капана, на късичката уличка "Магура". Той е от онова утвърдено, известно поколение художници - кореняци и пришълци, което пише новата културна история на Пловдив - Станимир Видев, Наско Хранов, Жорж Трак, Румен Нечев, Янко Ненов, Матей Матеев, Цвятко Сиромашки...
Преминал през школата на Суриковското училище в Москва и на богатата китайска изобразителна култура, Ангел Гешев украси Пловдив с творческото си и човешко вдъхновение и съпричастие и превърна галерията "Arsenal of Art" в едно от притегателните убежища за пловдивската арт бохема. И друг път Ангел Гешев е празнувал рожден ден с изложба, този път обаче в неговата галерия в Капана. Годините, преживени в Москва и Пекин, правят общо 30. През това време художникът никога не е късал връзката с родината и с родния град. Почти всяка година поне по една изложба и в България. И винаги ни предлага нови открития в необятния свят на знаците. Казва, че вероятно още в ученическите си години, поради интереса и заниманията с история и археология, е вървял към тях.
Експозициите с буквено везмо са познати от предишни години. Този път се редуват стари и нови творчески вибрации. Трите китайски йероглифа са знак за огън, вода и талант. Преминал "през огън, вода и медни тръби", Ангел Гешев твори с талант новия си живот на родна територия. Натрупва знаци и думи и от смешението им се раждат загадъчни светове на знанието и красотата. И изведнъж древните руни проговарят, а глаголическите знаци се подреждат в нещо логично и понятно.


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ