08 Май 2024сряда14:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Най-старото злато отива във Виена

Националният археологически институт с музей при БАН представя първата по рода си изложба извън България

/ брой: 44

автор:Велиана Христова

visibility 1404

На 6 март в Музея на история на изкуствата в австрийската столица ще бъде открита изложбата "Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа", съобщиха от НАИМ при БАН. Според организаторите с експозицията показваме на света развитието на цивилизацията по нашите земи в бронзовата епоха, когато Ада тепе при днешния Крумовград се намира единственият известен в Европа рудник за добив на благородни метали. Част от представените находки са от фонда на Регионалния исторически музей в Кърджали, а куратор на експозицията е доц. Христо Попов от НАИМ. Тя ще гостува във Виена до 25 юни, като от 8 юни ще се проведе и двудневна научна конференция. Инициативата е част от проекта "Златният път на Балканите през бронзовата епоха - Златото от Ада тепе, производство и разпространение" между НАИМ и Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките.
Изложбата представя с 333 находки развитието на металургията от втората половина на ттт хилядолетие до Хттт в. пр.Хр. и изработването на предмети от злато и бронз за култови и битови цели. Сред експонатите са златни накити и съдове, бронзови сечива и оръжия, слитъци от бронз, калъпи за изливане на бронзовите предмети, сребърни накити. Включени са и по-късни находки, показващи как се е използвало златото през вековете - чрез известната златна маска, открита от Георги Китов в могилата Светицата до Шипка, части от златния комплект накити от некропола при Свещари, както и пълния комплект накити от Рациария.
Хълмът Ада тепе,

наричан Златният остров

се определя от археолозите като най-старото находище на злато в Европа, експлоатирано близо 700 години. Като много други места в Родопите хълмът се е смятал за свещен в древността. Древните обитатели са успявали да извлекат до 90 на сто от златното съдържание на скалите, количествата добивано злато са били огромни. Предполага се, че рударите са били от племето кикони. Според изследователите, цели фамилии са се занимавали със златодобив, а занаятът се е предавал по наследство. Проучванията тук започват преди 13 години, подновени са през 2010 г., като участват и австрийски учени. Рудници от т.нар. Микенска епоха няма дори в Гърция. Единственият подобен обект от онази епоха се намира в Южна Грузия. Златото от Ада тепе е било продавано по северното крайбрежие на Егейско море, Микена и Троя са били сред най-големите вносители. Учените смятат за много вероятно именно със златото от Ада тепе да са били изработени някои от ранните находки от Троя и дори Вълчитрънското съкровище. Директорът на музея в Кърджали Даниела Коджаманова неведнъж е споделяла, че най-вероятно именно от златото на Ада тепе е изработена прочутата златна маска на Агамемнон.
Проучвателите на Ада тепе са категорични, че на това място би могло да се направи голям и атрактивен музей на древния рудодобив и металообработване на открито, който да показва по привлекателен за туристите начин и бита на хората в онази епоха. Примери за това как в съседните страни като Гърция и Турция се използват за печеливш туризъм много по-незначителни археологически обекти. Край Одрин например от едно селище от праисторията (епоха, чиито запазени следи са много малко и обикновено трудно се експонират пред публика) е направен атрактивен туристически комплекс - с възстановка на сламени колиби от онази древна епоха, с макети на хора край огнището вътре в тях, с макети на самото селище, на животните, които са отглеждани в него, и пр.    
Хълмът с рудниците обаче няма да остане за бъдещите поколения.

Той е загубен за България

Първото правителството на ГЕРБ буквално дари обещаващия обект на канадската компания "Дънди прешъс", която в течение на 30 години... ще изтърбушва Ада тепе, за да изгребе от недрата му прогнозните 27 т. злато, които се крият тук. Това място ще се превърне буквално в черна дупка, да не говорим за отровените води на Крумовград и унищожената прекрасна природа наоколо. Всякаква съпротива срещу замисления от чужденците златодобив тук се оказа без значение пред алчността. Правителството на Борисов извърши поредното предателство - погуби един древен уникат и едно бъдещо цивилизовано развитие на региона чрез печеливш туризъм, какъвто имат всички държави около нас.
Предателството бе скрито зад празни приказки за "чужди инвестиции". И това - след като Сметната палата миналата година категорично определи като крайно неизгодна за България концесията на същите "Динди прешъс" за златодобив при Челопеч при смешно ниска лихва, каквато по света не съществува. Представете си, че за три години фирмата има печалба над 1,3 млрд. долара от ограбеното от недрата ни злато, а от концесионни такси е внесла в хазната... 24 млн. лв. Сега "Дънди" ще отвлекат от Ада тепе злато за 2 млрд. долара в първите 9 години и ще внесат в бюджета ни при 2,3 % лихва... 27 млн. лв., изчислиха експерти. Отгоре на всичко експремиерът Борисов одобри споразумението СЕТА с Канада, та "Дънди" да може да съди България свободно за всяка своя пропусната полза! Всичко това се нарича престъпление към държавата, а виновниците би трябвало да са се запътили към затвора, не към новия парламент.     
Най-старото находище на злато в Европа ще бъде погубено, единствената ни полза ще е да го показваме в изложби пред света...

Ада тепе

Двойна брадва (лабрис) от бронз, XV в. пр.Хр. - от фонда на музея в Кърджали


 

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 84

1 млн. българи са пътували по празниците

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 84

По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 84

Си Дзинпин е на обиколка в три европейски държави

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 84

Путин готов на диалог, но на равни условия

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 84

Израелската армия нахлу в Рафах

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 84

Накратко

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 84

Пренавиване

автор:Валентин Георгиев

visibility 114

/ брой: 84

За наше добро

visibility 112

/ брой: 84

Натровената Европа

автор:Юри Михалков

visibility 115

/ брой: 84

БСП: Да кажем ясно и високо - алтернатива има!

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 84

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ