Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Февруари 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Глобус

Посланик Кисляк познава във Вашингтон почти всички

Руският дипломат е прочут със своите "фантастични обеди" и твърдостта при отстояването на позициите на Кремъл

Дума

7. Март 2017 , брой: 46   605   0Двама влиятелни членове на администрацията на Доналд Тръмп - министърът на правосъдието Джеф Сешънс и вече бившият съветник на президента по националната сигурност Майкъл Флин - се оказаха в сложна ситуация, след като станаха известни контактите им с руския посланик Сергей Кисляк. Кой е този човек?
Сергей Кисляк е дипломат от кариерата. Службата му на дипломатическото поприще започва във Вашингтон още по времето на "студената война".
Днешният руски посланик в САЩ е призната фигура в дипломатическите кръгове. Той е известен със способността си вежливо, но настойчиво да отстоява руските интереси.
И фурорът в американския политически истеблишмънт предизвика не толкова самият факт на срещите или телефонните разговори на двама републиканци с Кисляк, колкото това, че те днес уж не могли точно да си спомнят за какво са говорили с него.
Сешънс, назначен от Тръмп за министър на правосъдието, се самоотстрани от участие в разследването на ФБР за свидетелства за намеса на Русия в американската президентска кампания.
Наложи се той да направи това, тъй като не съобщи за свои две срещи със Сергей Кисляк, отговаряйки на въпроси при обсъждането на кандидатурата му в Конгреса. Сешънс отрича обвиненията, че се опитал да заблуди конгресмените.
Майкъл Флин пострада доста по-сериозно: той беше принуден да напусне поста си на съветник по националната сигурност. Причина за оставката беше, че той скрил от Белия дом разговорите си с Кисляк. Както подозират, една от темите при тези разговори е било евентуалното сваляне на американските санкции срещу Русия.

"Дружелюбен и циничен"

За Сергей Кисляк говорят като за човек, който може да води разговор приятелски, но твърдо, а също така умеещ да поддържа широк кръг от полезни контакти и запознанства.
"На него му харесва задкулисната работа. Той не е политик, той е професионален дипломат", разказа в интервю за телевизия Ей Би Си нюз бившият посланик на САЩ в Москва Джон Байърли (2008-2012 г.).
"Той е много умен, много опитен, винаги е добре подготвен", спомня си в разговор с "Ню Йорк таймс" бившият заместник държавен секретар на САЩ Никълъс Бърнс, който в ООН преговаря със Сергей Кисляк, когато се обсъждаше свалянето на санкциите срещу Иран.
"Той обаче може да бъде циничен и твърд, понякога не е лесно да се договориш с него - добавя Бърнс. - И той е със съветски манталитет. Той беше много агресивен по отношение на Съединените щати".
Кисляк е роден в Москва, но и двамата му родители, както той самият разказа през 2015 година, са родом от Украйна. Завършил е Московския инженерно-физически институт, а по-късно - Съюзната академия по външна търговия.
В САЩ за първи път е изпратен през 1981 година - отначало в представителството на СССР в ООН, а по-късно - в съветското посолство.
В Москва се връща през 1989 година, след което заема ръководни длъжности в различни департаменти на МВнР, в това число - по международното научно и техническо сътрудничество, а също така по въпросите на сигурността и разоръжаването.
През 1998 година е изпратен като посланик в Брюксел и по съвместителство - постоянен представител на Русия в НАТО.
След петгодишна служба в Москва на поста заместник външен министър през 2008 година той получава един от най-важните постове в руската дипломация - длъжността посланик на Русия във Вашингтон.
Това стана малко преди президентските избори през 2008 година в САЩ, на които победи Барак Обама.

"Весели избори"

Майкъл Макфол, който работи в администрацията на Обама във Вашингтон, а по-късно беше посланик на САЩ в Москва, говори за Кисляк като за човек, който успява да постигне резултати, особено по въпросите на контрол над въоръженията.
Той също така отбелязва "фантастични обеди", които са ставали в резиденцията на посланик Кисляк.
"Някои се оплакват от посланика, но неговата работа е да представлява страната си и аз мисля, че той прави това фантастично добре", каза през ноември миналата година Макфол, представяйки Кисляк на среща в университета в Станфорд.
Когато там попитали Кисляк защо руските медии  в такива детайли са писали за президентските избори в САЩ, той възкликнал: "Защото това беше весело!.. Шегувам се, шегувам се".

В най-ниската точка

На обяда, който той даде в резиденцията си през януари, Сергей Кисляк обаче заяви, че чувството за хумор го напуска, когато мисли за днешните руско-американски отношения, намиращи се в най-ниската си точка от "студената война" насам.
Русия категорично отхвърли предположенията на телевизия Си Ен Ен, цитираща неназован източник, според който Кисляк е "топ-шпионин и вербовчик на шпиони".
Руското външно министерство нарече тези обвинения "въпиюща информационна провокация по отношение на руския дипломат".

Посланик от съветски тип

Джеф Сешънс казва, че Кисляк му се сторил старомоден посланик от съветски тип.
"Ние малко поговорихме за тероризма, доколкото си спомням. По някакъв начин изплува темата за Украйна", разказа той.
"В това, което засяга Украйна, Русия не е направила нищо лошо в нито една сфера, а всички останали са неправили (заявил Кисляк). На това място разговорът неизбежно става емоционален", спомня си Джеф Сешънс.
А какво мисли самият Кисляк? Той даде ясно да се разбере, че смята своите разговори с републиканците и демократите - независимо от това дали те са участвали в президентската кампания или не - за нормална дипломатическа работа.
"Нашата работа е да разбираме и да познаваме хората", заяви той в изказването си в Станфорд.
"Аз самият работя в Съединените щати вече толкова отдавна, че познавам почти всички", добавил той.


"Той е брилянтен, голям професионалист като дипломат - любезен, приятен, невероятно добър в контрола на въоръженията и руско-американските отношения от десетилетия", изтъква Сергей Караганов, който дълго време е бил съветник в Кремъл по външната политика.
Някои руски външнополитически експерти сравняват Кисляк с Анатоли Добринин, съветския посланик във Вашингтон от 1962 до 1986 г. и политически играч и в двете столици.
"Бих го определил като върховната власт на Русия в САЩ", посочва руският външнополитически анализатор Владимир Фролов.


Ситуацията около контактите на руския посланик в САЩ Сергей Кисляк напомня лов на вещици. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в разгара на скандала с руски привкус покрай правосъдния министър на САЩ и дипломата Кисляк. Лавров цитира изказване на американския президент Доналд Тръмп, който определи като "тотален лов на вещици" атаката, която предприеха неговите противници срещу правосъдния министър на САЩ Джеф Сешънс.
"Не искаме да правим маймунджилъци. Ако същият принцип се прилага и към дейността на посланик Тафт (Джон Тафт е американският посланик в Русия) и към неговите контакти, то това ще се превърне в една много "забавна картинка", каза дипломатът.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"