25 Април 2024четвъртък08:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Избори: интервю

Георги Търновалийски:

БСП може да води промяната

Управленската ни програма създава работеща икономика, насочена към хората, твърди водачът на листата на "БСП за България" за Пловдив област.

/ брой: 46

автор:Юлия Кулинска

visibility 41


Георги Търновалийски e роден през 1963 г. Завършил е Търговска гимназия, а после икономика във ВИНС - Варна. Магистър е по икономика и счетоводство. Председател на Училищното настоятелство на Търговската гимназия. Започва  трудовия си стаж като икономист в КЦМ-Пловдив. От 1991 г., още от основаването й, работи в Данъчна администрация-Пловдив, от най-ниското до най-високото стъпало. През 2010 г. е зам.-кмет на община Пловдив от квотата на БСП, с ресор "Европейски политики и социални дейности". Зам.-председател на Общинския съвет в Пловдив. През 2013 година става зам.-директор на Националната агенция по приходите, а по-късно и зам.-министър на финансите.
Търновалийски е депутат в 43-то Народно събрание от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.
Семеен, има двама синове.



"Това, което казваме, да го направим и да го обърнем в дела"

"Левицата залага на икономика и доходи, образование и здравеопазване"

- Г-н Търновалийски, предизборната кампания на БСП преминава под мотото "Поискай промяната!" Каква промяна предлага левицата и откъде тръгва тя?
- БСП поиска промяната още с президентските избори. Партията показа мъдрост като солидна политическа сила, защото успя да превъзмогне вътрешнопартийния егоизъм и да  издигне Румен Радев за президентския пост. С победата на 17 ноември левицата реализира и първия успех от толкова години. Но не само това. Промени поискаха и хората в Европа и зад океана.
Но особено важно е, че БСП променя и себе си. Направихме изменения в устава и в начина на съставяне на кандидатдепутатските листи. Започнахме първо от себе си, за да покажем, че имаме силата да водим промяната и да поискаме доверието на хората, за да я реализираме и в държавата, и в обществото. Защото обществото ни е болно, икономиката ни е неработеща, хората живеят зле, нищо, че доскоро управляващите ни обясняват колко висок икономически растеж имаме, колко са много спестяванията на българите и колко добре стои страната като стабилност.
Промяната за БСП означава да върнем достойнството на българите и да спасим страната от демографската катастрофа. И ненапразно ние заявяваме: "България трябва да стене 8 милиона" и нито един човек да не живее под и на прага на бедността. Обявявайки това за наша мисия, левицата има механизмите и лостовете, които сме заложили в нашата програма, с които ще преборим демографската катастрофа. Защото опасността да се изгубим като народ е много голяма и всичко това ние го осъзнаваме. Затова залагаме на икономиката и доходите, на здравеопазването и образованието като приоритети и, разбира се, на сигурност, за която в последните години само се говори, а реално нищо не се прави.
- Вие, заедно с кандидатите за народни представители в листата на 17 МИР Пловдив област,  подписахте символичен договор с избирателите за изпълнение на поетите ангажименти. Това морален акт ли е или само предизборен пиар?
- Да, морален акт е. Самото включване в листите на всеки един от нас е морален акт. Подписването на договора с избирателите е гаранция, че поетите от нас ангажименти ще бъдат изпълнени. Като програма и като партия ние си поставяме амбициозни и високи цели. Обещах на нашите симпатизанти и другарите в Асеновград да върнем смисъла на думите. Това, което казваме, да го направим и да го обърнем в дела. Доказах го, докато бях депутат и нямам от какво да се притеснявам и от какво да се срамувам. Мога да се изправя и да погледна избирателите си в района, където съм бил избиран, защото може да не сме постигнали много като опозиция, но смятам, че успяхме да извадим сериозните проблеми на светло, да ги поставим пред обществото. И като краен резултат смятам, че принуждаването на ГЕРБ да подаде оставка беше в резултат на политиката и това, което ние направихме в парламента и извън парламента като политическа сила. Хората наистина поискаха пагубното управление на Бойко Борисов да бъде прекратено.
- Кои са основните проблеми, натрупали се през годините на управление на ГЕРБ в региона, които трябва да бъдат решени в близкото бъдеще? Какви ще са вашите приоритети, като станете депутат?
- Като цяло това, което ГЕРБ направи, е, че с техните политики забравиха за хората. Затова ние поставяме човека в центъра на нашите политики. Големият проблем на жителите в регион Пловдив е липсата на перспектива. Младите и кадърни българи бягат зад граница, селата обезлюдяват. Здравеопазването е лошо, липсва социална загриженост и чувствителност на управляващите досега. Няма я работещата икономика, която трябва да бъде двигател, да осигурява работни места и доходи. БСП иска да промени всичко това към добро, а то ще върне младите хора и българите, които сега са в чужбина.
Проблемите, които имат общините и хората в област Пловдив, са идентични с тези, които са в цялата страна. Проблеми, на които ние бързо, като политици, трябва да намираме решение. Да, не може като с магическа пръчка да се случват промените, но когато се работи в интерес на хората, това ще се случи. Те могат да почакат, но само когато знаят, че ще има резултат. 
Нашата област е един от районите, в които земеделието и туризмът могат да бъдат основополагащи за развитието на региона. Съществуват страхотни условия за развитието на балнео и културен туризъм, а с наличието на много манастири и църкви в региона той би бил предпочетен и за религиозен туризъм. От друга страна, в областта е добре развито зеленчукопроизводството, има създадени и работещи малки бутикови винарни и мандри, които сега продават единствено в своя район, а развитието им би допринесло за създаване на нови работни места и за съхраняване и на най-малкото населено място. Затова и предложенията на "БСП за България" са за финансиране на малкия и средния земеделски производител на плодове и зеленчуци, месо и мляко, с цел българско производство и българска храна, включително и в големите вериги. А това  ще допринесе да не обезлюдяват селата ни.
Трябва да започнем да развиваме такова селско стопанство, че то да носи принадена стойност за икономиката и за земеделските производители. Защото икономиката ни в момента зависи най-вече от европейските фондове и от европейското финансиране. За съжаление в брутния ни вътрешен продукт само 30% са от реалната икономика. Останалите 70% са от услуги и съпътстващи дейности, което не е добре. През 2020 г. европейските фондове свършват. Две години по-късно предстоят огромните плащания по външния дълг. Ако нямаме работеща икономика, която да носи приходи в бюджета, която да осигурява доходи и сигурност на хората, страната ще бъде изправена пред катастрофа. Това оставя второто управление на ГЕРБ на България.
- Два от стожерите на икономическата програма на БСП са създаване на фонд "Индустрия" и на фонд "Иновации". С какво конкретно те ще помогнат за възраждането на икономиката и на хората, които искат да правят бизнес у нас?
- Разбира се, че тези наши предложения в икономиката са насочени точно към хората. Създавайки работеща индустрия в по-малко развитите региони, защото основно там ще бъдат насочени средствата на двата фонда, ще осигурим доходи, ще осигурим работа и бъдеще на тези региони. И не само това. Чрез иновациите ние целим да постигнем създаване на условия именно на млади хора, които работят в сферата на иновациите, да останат тук, да създават свои иновативни продукти. Но не само към тях, а и към тези, които са зад граница, които са завършили, започват своята дейност или вече пък са се наложили в Европа и в света, да се върнат в България, за да работим заедно, за да я има България.
- Как бихте представили кандидатдепутатската листа на област Пловдив? Какви хора са включени в нея?

- За да не звуча клиширано колко е балансирана листата и всичко останало, което се казва, смятам, че тя е от хора, които са убедени в това, че България трябва да тръгне в правилна посока, наистина да търсим промяната, да я приложим и да я реализираме.
В листата ни има млади хора, успели и доказали се професионалисти. Има учители, политолози, представители на бизнеса. Смятам, че с този екип можем да представим много добре управленската платформа на БСП, идеите и целите, които като социалисти си поставяме.
- Вие бяхте депутат в 43-то Народно събрание. Какво успяхте да свършите и какво не?
- В края на мандата на парламента подготвих и представих своя отчет пред пловдивските граждани. Работих в три комисии - бюджет и финанси, по здравеопазване и по транспорт и съобщения.
Какво свърших, какво не успях...Този период за мен като първи мандат в НС беше наистина невероятно труден. Оказа се, че работата в парламента е доста тежка и натоварена. Защото освен дебатите в пленарна зала, работата в комисии е много тежка, а работата с избирателите е най-отговорната и най-тежката. Провеждал съм всеки понеделник приемни с гражданите в Пловдив, правил съм открити приемни в градинки и места, извън сградата на БСП, където се намира партията, провеждал съм срещи в кметствата и приемни в кметствата във всички райони на града. И, разбира се, парламентарните въпроси и питания основно са ми били свързани с тежки пловдивски проблеми, като започнем от желанието на управляващите да променят проекта за Небет тепе, тежката тема за летище Пловдив, въпросите, свързани с ТЕЛК, с Пловдив - европейска столица на културата, пожарът и разрушената сграда на "Одрин" 8, която е част от Тютюневия град и още много теми. Теми, които са много горещи и които поставих, дадоха отражение по решение на много от проблемите. Естествено, по много от тях министрите се измъкнаха с някакви отговори, но сега на база на тези отговори те могат да бъдат питани. Защото виждаме как бившите управляващи от ГЕРБ сега извадиха предизборна програма с огромни обещания, които никога няма да се превърнат в реалност. Реалността на ГЕРБ е в тригодишната бюджетна прогноза. Там нямаме нито увеличение на минималната работна заплата, нито увеличение на средствата за образование, нито размразяване на социалните плащания. Ексминистър Рашидов обеща, че сградата на "Одрин" 8 ще бъде построена, но досега нищо не е направено, дори не е започнато. Не са възстановени изгорелите тютюневи складове. Небет тепе, мястото, което доказва, че Пловдив е най-старият жив град в Европа, няма реализиран проект, стои си така, както го оставиха преди много години. Не са осъществени големите проекти на Пловдив, които ние, когато участвахме в управлението, оставихме. Не са решени проблемите и с ТЕЛК в Пловдив, с училищата, за които съм алармирал. Така че нашите политически опоненти могат да бъдат поставени на място с тези много факти и въпроси.
- Какви са посланията, които отправяте към избирателите?
- Посланието към избирателите е да поискаме заедно промяната. Защото ние като политическа сила сме се доказали, че можем да реализираме промяна и да поставим България на мястото, което тя заслужава. Призовавам ги да гласуват на 26 март с номер 10 в  бюлетината, за да има промяна и бъдеще за България.

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ