26 Април 2024петък14:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Подкрепа" с ултиматум за парите за образование

Синдикатът предлага да се забрани закриването на училища

/ брой: 46

автор:Дума

visibility 29

Десет конкретни искания за промени във финансирането на образованието, постави вчера синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Оттам се обръщат към партиите, които са се включили в предизборната кампания, като им напомнят, че досега извеждането на финансирането на образователната система като приоритет в предизборните платформи е било само кухо обещание, лишено от съдържание.
След задълбочен финансов анализ синдикатът е установил, че системата на образованието е недофинансирана за многобройните реформи, които българското общество очаква. Затова синдикалистите настояват за увеличение на средствата за образование с не по-малко от 0,5% на година и достигане поне до 6% от БВП. От "Подкрепа" са категорични, че чрез заплащането на ДДС за образователна услуга държавата източва бюджета на просветната система и затова трябва да се върви към нулева ставка през 2020 г.
Според синдиката образователните институции трябва да бъдат освободени от местните данъци и такси, а делегираните бюджети като философия на финансиране трябва да отпаднат. Вместо тях да се въведат програмни бюджети и финансиране на дейност образование, а със закон да се забрани закриването на училища, категорични са от синдиката. 
За учителската заплата позицията на "Подкрепа" е тя да бъде не по-ниска от средната за работещите в обществения сектор, която в момента е 1112 лева. Сред останалите искания на синдикалистите са мандатност на директорите, регламентирана в закона, задължително назначаване на психолози и педагогически специалисти във всички учебни звена, както и задължителна целодневна организация на учебния процес до 7 клас и поетапно преминаване на едносменен режим на обучение за период в следващите 4 години.
"Всички промени и нови закони в системата на образованието да се случват след консенсус и подпис на представителните синдикати. Българските учители очакват предизборните обещания да се превърнат в реалност, реформите в образованието да станат действителност, а грижата за децата и учениците да бъде споделена отговорност на държавата," обобщават от "Подкрепа".


 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ