29 Март 2024петък00:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Сагата Пирин

Вместо да се замерят с обвинения, еколози, концесионери и власт да направят референдум за това как да се опазва българската природа

/ брой: 46

автор:Велиана Христова

visibility 69

През всичките години на прехода националните и природните паркове в България са били обект на интереси и на сблъсъци. За снощи бе насрочен поредният протест - пред сградата на МОСВ. От едната страна стоят строгите закони и постоянното наблюдение на националните и на природните паркове и резервати, съответно - природозащитните и гражданските организации, които се борят в името на уникалната българска природа. От другата страна са интересите на инвеститори, строители, концесионери, хотелиери, за които пък същата уникална българска природа е източник на печалби от масов туризъм. На пресечната точка на двете страни винаги - и зиме, и лете, е твърде горещо.  
В дните след националния празник страстите отново се развихриха. Причината е, че служебният министър на околната среда Ирина Костова ден преди Трети март пусна за изпълнение промените в плана за управление на Националния парк "Пирин" до 2023 г., като официално постанови, че не е необходима оценка за въздействието върху околната среда (т.нар. ОВОС), тъй като нямало опасност да бъде увредена. Мотивите са, че от общественото обсъждане на промените е изминало повече от година и половина време и забавянето е съществено. Факт е, че Европейската комисия пусна доклад с

остра критика срещу България

че бави плановете за управление на трите национални и на 11-те природни паркове в страната и че не управлява добре защитените територии. Факт е, че не са готови и плановете на природен парк "Витоша", дори на Националния парк "Рила", а Странджа вандали я изсякоха, докато чака плана си за управление.  
Има още един факт обаче, който също не е приятен за България. През юли миналата година ЮНЕСКО задължи България да предостави за преглед новия план за управление на НП "Пирин", който задължително трябва да бъде подложен и на екологична оценка, и на оценка за съвместимост. България трябва да уведомява ЮНЕСКО за всички развития в Пирин и да не позволява никакви нови строежи преди приемането на новия план, се казва в решението, взето в Истанбул. Тогава на заседанието присъстваха и зам.-министърът на околната среда Бойко Малинов, и цяла делегация, включително директорът на Националната служба за защита на природата Мирослав Калугеров. Нито един човек от делегацията обаче не се изказа, докато се обсъждаше съдбата на българския национален парк, възпят в песните на народа ни. Напротив - официалните лица играха задкулисно да се промени решението на ЮНЕСКО, очевидно

лобита на заинтересовани


искаха да улеснят застрояването и сечта, които по закон са забранени в националните паркове. Още тогава стана ясно, че новият план за управление на "Пирин" предвижда съществено увеличаване на разрешената зона за строителство и от миналата година природозащитниците настояват той да се преразгледа. Пускането му без ОВОС естествено породи ново недоволство. Още повече, че срокът за обжалването му бе само до 6 март, т.е. на практика един ден. Паралелно се подновиха и обвиненията към екоорганизациите, че пречат на инвестиционните намерения и на развитието на туризма в България.
Миналата година ЮНЕСКО поиска да бъде информирана, ако се променя концесионният договор за ски зоната в Банско например. Интересът на световната организация не е случаен, тъй като преди няколко години български учени алармираха, че теренът над Банско не е стабилен и изсичането на горите там и строителството на ски писти създават риск да се образува мощно свлачище, което би застрашило цялото курортно градче. Затова миналата година ЮНЕСКО задължи България да направи и

ОВОС за плана на "Пирин"

и оценка за съвместимост с целите на "Натура 2000". Както и да изпълни предишните препоръки - да направи оценка на ски зона Банско върху обекта на световно природно наследство; да се изготви механизъм за мониторинг на въздействието на ски зоната върху обекта; да създаде прозрачни детайлни планове за развитие на туризма за двете буферни зони (Банско и Добринище) като част от плана за управление на Национален парк "Пирин"; да се определят и ясни граници на ски зоната. Не е известно дали служебният министър Ирина Костова, преди да вземе решението си преди Трети март, е била уведомена за тези решения, както и за това, че от 2013 г. досега не е правена оценка как се изпълнява планът за управление на парка. 
Още от 2011 г. неправителствените екоорганизации у нас постоянно протестират срещу застрояването на Пирин, като предупреждават, че концесионерът "Юлен" е завзел неправомерно територии. Дори поискаха национален референдум да реши както този проблем, така и безобразието с чудовищното застрояване на черноморското ни крайбрежие. През 2011 г. и жителите на Добринище

 излязоха на протест

с плакати, че планът на НП "Пирин" ще им отнеме и хляба, и живота. Протестите за Банско впрочем явно не обезпокоиха "Юлен", защото миналата седмица дружеството, управляващо курорта, реши да въведе такса 12 лв. за всяко влизане на коли или бусове на паркинга на долната и горната ски станция. "Юлен" обоснова това с наличието на много нелицензирани таксита и бусове, които имали бизнес в Банско. Както се казва, интересите над всичко. Новите такси изкараха в неделя и хотелиерите в градчето на уличен протест, понеже те предоставят на клиентите си услуга "извозване до лифта". Собствениците на хотели поискаха властта да провери дали пътят към хижа "Бъндерица" влиза в концесията на "Юлен" и дали компанията има право да прибира пари за "вход" или пък да иска от собствениците на хотели 200 лв. такса, ако извозват гостите си до лифта. Хотелиерите дори заявиха, че националният празник и почивните дни са използвани от служебното правителство, за да пожертва Националния парк "Пирин"! Те напомниха, че в глава Шеста на Закона за опазване на околната среда и в чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие ясно се посочва кога е необходима екологична оценка. Не може да няма опасност за екологията, при положение че проектопланът за управление позволява строителство върху 12,5 пъти по-голяма площ от досегашната и сечи в горите върху 60% от площта на парка, негодуват те.
Това

кълбо от всякакви интереси

както и прибързаната стъпка на Костова очевидно доведоха до ескалацията на напрежението в последните няколко дни. Наложи се служебният премиер Огнян Герджиков да успокоява страстите - той обяви пред БНР, че решението на Костова не е окончателно и че тепърва то ще се обсъжда с експерти и с всички заинтересовани. Екоорганизациите са толкова напористи, че това поражда съмнение "в чистотата на помислите им", каза обаче Герджиков.
В тази ситуация вчера президентът Румен Радев обяви, че решението на Костова е прибързано и че е поискал от Герджиков да бъде намерено ново, "прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес за НП "Пирин". Считам решението на Костова за прибързано, заяви президентът. МОСВ първо пусна съобщение, че ще даде възможност да се обжалва влизането в сила на решението, но в повторен анонс обяви, че решението да не се прави ОВОС се отменя изобщо.
 До приемането на новия план за управление на "Пирин", действа старият, който съдържа доста по-ограничителни правила за опазване на природата и биоразнообразието. Засега не е ясно как ще завърши сагата. Едно е ясно обаче - проблем има.  Райските природни кътчета, с които Господ е дарил България, стават все по-малко. Годините на прехода пометоха голяма част от тях заедно с всички останали благини в страната ни. Няма българин, който да не иска тя да привлича туристи и да печели от тях така, както го правят съседите ни от юг. Но няма и нормален българин, който да не се възмущава от бетонните джунгли, в които превърнахме Черноморието си, а в голяма степен - и планините. Вижте какво се случва с Витоша, до която столичани вече почти нямат достъп заради концесията на лифтовете, за които трудно може да се каже, че работят. А цели горски масиви са поразени от заболяване, което ги превръща в декор за филм на ужасите. Очевидно е, че сме закъснели с всички възможни мерки, включително с качествени и адекватни планове за управление на защитените територии. И че скандалите няма да стихнат.
Затова, вместо да се размахват упреци, че еколозите били само "шепа недоволни със съмнителни цели", а инвеститори, строители и концесионери били вандали, които от алчност съсипват де що има природа, може би най-добре би било наистина да се направи национален референдум за опазването на природните и националните ни паркове. Нима темата не си заслужава? В крайна сметка и Черноморието, и планинските паркове принадлежат на нацията. Затова най-нормалното е нацията да се произнесе какви трябва да бъдат те.


Планино Пирин, планино...

Ски пистите над Банско

Протест в Добринище срещу съсипването на парк "Пирин", 2011 г.      

Сеч в Пирин

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ