Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Юли 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Коментари

Метани към Местан

Павлета Давидова

7. Март 2017 , брой: 46   647   0Предизборната кампания тече с пълна пара. Ще чуем и ще видим какво ли не. Всички клипове и материали обаче трябва да отговарят на определени правила и всеки трябва да се съобразява с тях. Имаме Изборен кодекс и Закон за радиото и телевизията, ЦИК също дебне за спазването на разпоредбите.
"Предизборната кампания се води на български език." Лютви Местан явно обича да се движи по ръба и е решил за пореден път да изпробва властите покрай предизборната кампания на партия ДОСТ. Клипът, с който партията агитира за вота на 26 март, върви с турски субтитри по БНТ. Дали това е нарушение на Изборния кодекс или просто е заобикаляне на правилата? Или е чиста провокация? Отговор може да получим от ЦИК и СЕМ, които трябва да следят за предизборни нарушения. Докато ги чакаме да реагират, може да попитаме защо БНТ допусна да бъде въвлечена в тази изборна заигравка?
Дори ДОСТ да премахнат субтитрите, провокацията остава. Нима някой се съмнява защо на кадрите се вижда надписът от "Тюркян чешма"? При това на турски. Това не е ли нарушение на добрите нрави, не е ли онази клечка кибрит, която може да запали огъня на етническото напрежение и омразата?
Преди 3 години БНТ отказа да излъчи клип на "Глас народен", в който "бият дузпата" на окарикатурени политически лидери. Решението бе мотивирано с чл. 183 на Изборния кодекс - кадрите противоречат на добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. Клип на "Атака" бе свален от ефира на БНТ след решение на ЦИК. Видеото съдържа негативно отношение към ЕС и НАТО чрез съпоставка с православни ценности, решиха регулаторните органи. И замина в канавката - отново по чл. 183 от ИК. В същия текст пише, че е забранено използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост.
Видеото на ДОСТ не заплашва ли добрите нрави, мира и спокойствието у нас? Нима в БНТ не им прави впечатление, че новосформирана партия търси провокация за пореден път? Основанията за спирането на клипа са много - от агитацията на турски през използването на взривоопасен за етническия мир символ до ведрата крачка на турския посланик във видео за избори в България.
Май на някого не му стиска да спре абсурда. Мълчанието по този казус е вредно. БНТ можеше да откаже излъчването на клипа. Е, сигурно щяха да последват обжалвания и стойки от Местан и ДОСТ, но пък щяхме да видим дали институциите си тежат на мястото и дали правилата важат за всички. Стига метани за Местан! Загасете кибритената клечка, преди да е подпалила пожар.

 

 

Коментари

 • 27. Юли 2017 145
  155
  0

  Уважаеми представители на медиите,
  Пише ви един обикновен синдикален председател на малка организация, обиден от приказките по адрес на обикновените хора, които всеки ден изкарват със своя труд заплатите на своите работодатели.
  Ето и моето открито писмо, което се надявам да стигне до тях чрез вас:

  Уважаеми работодатели,

  Ние, над 300 000 търтея, които...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"