19 Април 2024петък15:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пени се не пени...

/ брой: 47

автор:Велиана Христова

visibility 218

Отново се задава сага с учебниците в средата на септември. И текущата учебна година започна без учебници по новите учебни програми за І и V клас, със скоропостижно "производство" само на историята, понеже нямаше как процедурите да се вместят в късите срокове. Сега е същото. Определеният една година срок за внасяне на проекти за новите книжки за ІІ, VІ и VІІІ клас изтича на 26 април, а времето до 15 септември е късо за оценяване в МОН, одобряване от учителите, произвеждане и доставка. Та, след като преживяхме свитъци, извадки, притурки и какво ли не вместо учебници, сега учители, родители и деца да се приготвят за електронни откъси, уроци във вид на pdf и в най-добрия случай - на разпечатки на няколко теми.
Случващото се по никакъв начин не може да бъде наречено нормално; училището, в което то се случва - също. Нещо повече, за да спасява положението, МОН обещава да оцени набързо новите учебници за ІІ, VІ и VІІІ клас, а издателите - да съкратят "технологично" производството, та да сколасат за септември. Същински стахановци: "Петилетката в съкратени срокове!" За І и V клас МОН одобри общо 112 нови учебника, сега следващите ще са повече. Хората по света правят качествен учебник за две години, ние ще спретнем цяла грамада за 4 месеца. И всичко това защо? Заради един много калпав училищен закон, който ГЕРБ натресе насила през 2015 г. и който наред с всичко друго започва да действа на несвързани един с друг етапи, с изцяло нереални срокове. При гласуването му още беше ясно, че е неизпълним.
Официалните лица обаче не гъкват за дефектите на самия закон. И на принципа "пени се не пени, ке го ядем" измислят хватки и режат срокове. Тъпчат в системата стотици нови учебници, ненужни и вредни за нея, вместо да подготвят наложителните промени в закона. Та новият парламент да има спешна работа от първия си ден.   
 
  
 
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ