19 Април 2024петък18:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Богомил Николов:

Има двойни стандарти спрямо потребителите в някои държави

Качеството на продуктите е такова, каквито са регулаторите и надзорните органи, казва директорът на "Активни потребители"

/ брой: 47

автор:Мая Йовановска

visibility 960


Пазарните санкции могат да бъдат много по-ефективни


БОГОМИЛ НИКОЛОВ е доктор по икономика и магистър по политология от СУ "Св. Климент Охридски" и университета "Еразмус" в Ротердам. Изпълнителен директор е на Българската национална асоциация на потребителите от 1999 г., в момента - Асоциация "Активни потребители". Ръководил е много проекти в областта на защитата на потребителите. Водил е обучителни курсове в Института по публична администрация и Европейската асоциация на потребителите.

- Господин Николов, изследване в Словакия установи, че храни, изнасяни в Източна Европа, са с много по-лошо качество от стоките, продавани на западния пазар. Потребителите и у нас отдавна са "открили" разлики в продукти. Имате ли наблюдения по този въпрос?
- Да, имали сме множество такива потребителски наблюдения и опасения. Но ако искаме да подхождаме отговорно, трябва да ги подкрепим с изследвания така, както направиха колегите в Словакия. Те го направиха през 2011 г. за първи път, сега - за втори. Важно е да се отбележи, че проучването е финансирано от държавата, т.е. там вече има налице ангажираност от страна на държавата с тези въпроси, а това е много важно. Дори знаем, че се включиха цели правителства в защита на тази тема.
- Оказва се, че подобни изследвания и проучвания са правени дори в Румъния, а ние пак сме на опашката. Пак си мълчим и до този момент компетентните органи не са обръщали внимание. Излиза, че не са се грижили достатъчно добре за собствените си потребители.
- Споделям това. Качеството на продуктите е такова, каквито са регулаторите и надзорните органи. Защото ние имаме претенции не само към двойните стандарти, а и към множество други продукти, които са с подменени съставки и на практика с компрометирано качество. Ще припомня нашето проучване на маслото отпреди 2 години. Тествахме сиренето и т.н., получават се такива неща у нас - търсене на ниска цена, а то оттам идва цялата работа.
- Смятате, че има двойни стандарти, проявявани от някои от големите фирми по отношение на потребителите в различните държави?
- Очевидно има двойни стандарти спрямо потребителите в някои държави. Не трябва обаче да казваме всички, а някои, много правилна дума употребихте - някои. Затова вниманието трябва да е насочено точно към тях, към тези, за които има факти. Защото ще бъде много некоректно, ако обобщаваме за всички, а и даваме добра почва за популизъм и насаждане на антиевропейски настроения, което няма да е никак добре.
- Казахте, че извършването на изследвания е много важно, но БАБХ чак сега се "събуди" и съобщи, че ще направи такива.
- БАБХ не може сама нищо да направи. Неслучайно в Словакия изследванията са правени от гражданска организация с финансово съдействие на държавата, а не от съответната агенция. Просто защото агенцията може да направи подобни изпитвания само в сътрудничество с други агенции, тъй като тя няма правомощия и компетенции на територията на другата държава. Затова обикновено тези изследвания се правят точно от неправителствени организации, които много по-лесно и ефективно могат да направят това нещо в мрежата.
- Нашето изследване, за което съобщават от БАБХ, ще се прави ли в сътрудничество с някаква неправителствена или потребителска организация?
- Нямаме такава информация. Но имаме абсолютната готовност, ако се възложи такова задание, да направим подобно проучване, защото имаме мрежа в цяла Европа. Членове сме на Европейската потребителска организация и можем да се организираме.
- А ако това не се направи в сътрудничество с потребителска организация, може ли да падне сянка на съмнение по отношение на резултатите от това изследване?
- Не знам доколко от БАБХ могат да го направят, защото тук става въпрос за качество, а агенцията неслучайно носи думата "безопасност" в името си. Тя в известен смисъл ще надскочи компетенциите и правомощията си. Затова ви казвам, че по-скоро не очаквам агенцията да направи такова проучване. Това е по-типично за неправителствения сектор.
- Много ли е скъпо такова изследване?
- Зависи от показателите. По принцип важно е как ще се прави, дали ще се заложи на основни показатели, има специфика за всеки продукт и т.н. От опит знам, че някои от проучванията са скъпи, други са много скъпи. Например, гледайки това, което са правили в Словакия, да се измерят мазнините или процентът на месото в един колбас - не е много скъпо. Ако обаче се търсят изкуствени оцветители, е доста по-скъпо. Така че зависи от конкретното задание. Но колкото и да струва, си заслужава, защото това е начинът компаниите да бъдат притиснати от пазара и принудени да си променят поведението.
Не съм голям оптимист, че това, което поискаха централноевропейските държави, а именно нови правила, нови регламенти, създаване на нова агенция, е реалистично. Ще отнеме, първо, страшно много време, голям бюджет, трябва да се съгласят другите държави, а доколкото стана ясно, те са били много против. Мисля, че е по-реалистично по линията на повече изследвания и прозрачност - това все пак са големи компании с име и с репутация, те биха се съобразили с желанието на хората. Убеден съм.
- Има ли основание на компании, които бъдат засечени, че правят такива мутации в качеството на продуктите си, да бъдат наложени някакви санкции, освен чисто пазарните, на които те ще са подложени?
- Към момента - не. Защото те не нарушават нито едно действащо правило. Но пазарните санкции могат да бъдат много по-ефективни. За целта трябва ние, потребителите, да сме въоръжени с информация. Нещо, което до момента не се случваше. Има съмнения, подозрения от хората, но реалните факти са нещо съвсем друго.
Преди ден в един магазин се четяха етикети на продукти и в същото време имахме контакт по телефона с кореспондент във Франция, където също четяхме етикети и ги обсъждахме. Имаше например безалкохолна напитка, в която е изписано на етикета у нас най-коректно, че съдържа аспартам, а във Франция има захар. Разликата е голяма - едното е захар, другото е изкуствен подсладител. Тази напитка не би трябвало да се продава под една и съща марка.
- Казахте, че е много вероятно разликата в състава на продукти с една и съща марка да се дължи на различните покупателни възможности в различните държави. От държавите, в които надигнаха глас, твърдят, че всъщност в много от западноевропейските страни продукти със същите марки, но с по-високо качество, са дори по-евтини.
- Има и такава хипотеза, но пак ще кажа: не искам да слагам всичко под общ похлупак. Има практики, за които това ще е вярно, има и други, при които мотивът е поевтиняване. Не трябва да търсим мотива, а фактите. Те са такива: един и същи бранд, известен, натрупал репутация с години, в един момент продава една рецепта за един пазар, друга рецепта - за друг пазар. Ето това не е редно. По какви причини го прави, негова си работа, освен това цените са конкурентни, на свободен пазар.
- Гледа ли се на страните от Източна Европа като на държави втора ръка? Пренебрежително ли е отношението към потребителите тук?
- Не искам да отивам в такива разсъждения, защото става малко конспиративно. Просто искаме тези компании да си изчистят практиките или да създадат нови брандове, за да не заблуждават потребителите си.
- Очаквате ли наистина промяна в поведението на определени компании и в какъв период е възможно да се случи?
- Очаквам, но най-вероятно не у всички. Опитът показва, че компаниите имат различни политики - някои ще се съобразят, ще излезнат, ще обявят публично, ще си променят поведението, други - не. Затова трябва да продължим с такива проучвания и изследвания, за да може след няколко месеца да покажем на хората какво се е променило. И в крайна сметка хората да могат да преценят дали да продължат да купуват безалкохолно с аспартам или не.
- Трябва ли по някакъв начин да се засили ролята и съдействието на държавата и на неправителствения сектор, за да се решават тези проблеми? Защото те най-вероятно не са само в това отношение, няма какво да се заблуждаваме.
- Задължително! И западните държави са го показали отдавна. Във всяка държава от Западна Европа от години има функционираща система за наблюдение и оценка на качеството.
- Ако след това, което се случи, някои компании бъдат принудени да произвеждат по една и съща рецепта стоките, които продават в различни страни, възможно ли е да се отрази на цените на продуктите?
- А, да, възможно е. Възможно е, но не е задължително.
- Възможно е да поевтинеят или е възможно по-скоро да поскъпнат?
- По-скоро е възможно да поскъпнат, но е трудно да гадаем. Възможно е, да.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ