25 Април 2024четвъртък12:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ще назначат още 1200 специалисти за работа с агресивните деца

Вместо с нови учебници ІІ и VІ клас може да започнат 15 септември с разпечатки само на първите уроци

/ брой: 47

автор:Дума

visibility 32

В средното образование ще бъдат назначени нови 1200 психолози и други специалисти, които ще работят с агресивните деца в училище. Това ще струва 17 млн. лв., които са разчетени в бюджета за 2017 г., увери служебният министър проф. Николай Денков вчера. Тези специалисти трябва да работят с проблемните деца, които да бъдат извадени от клас и да се работи с тях отделно, за да може учителят да се занимава с останалите ученици, каза Денков. Според него най-спешната мярка за справяне с агресията в училище е да се създаде липсващата сега координация между институциите. Оказало се, че в Агенцията за закрила на детето има списък с добри практики за работа с родители, които не съдействат на учителите, а в Агенцията за социално подпомагане - списък на квалифицирани психолози. Тези списъци ще бъдат предоставени на училищата, съобщи Денков.
Ако на 15 септември до училищата не са стигнали новите учебници за ІІ и VІ клас, изработени по нови учебни програми, учителите ще получат във вид на разпечатки всички необходими учебни материали за уроците в първите 20 дни до пристигането на учебниците, съобщи Николай Денков. Процедурата за новите учебници е стартирала миналата година чак на 26 април, а срокът за внасянето им в МОН е едногодишен. Има договорка МОН да скъси сроковете за оценяване, а издателите - технологичните процедури, за да  може новите учебници да са готови за началото на учебната година. Ако някъде се забавят, училищата ще бъдат снабдени с учебните материали за първите уроци, каза служебният министър.
  В началото на учебната година през есента на 2016 г. е имало 900 незаети места за учители, призна Денков. Според лидерката на СБУ Янка Такева в системата работят 1000 учители без висше образование и още 2400 висшисти без педагогическа правоспособност. По думите на Денков, заради новите учебни планове и програми някои от тях преподават допълнително и предмети, за които нямат правоспособност. Проблем според него е и това, че огромна част от завършващите педагогически специалности не отиват в училище, дори ако трябва да се хванат на работа за среднисти. Около половината от завършващите студенти работят на позиции, за които не се изисква висше образование, напомни Денков. В областта на туризма например са необходими повече кадри от професионални училища, не от университети. С какви и колко кадри трябва да се разшири дуалното обучение МОН трябва да решава съвместно с браншовите организации.  


 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 179

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 177

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ