25 Април 2024четвъртък11:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Искам думата

Учителската професия да стане регулирана

Трябва да върнем ролята на училището като фактор за социален контрол

/ брой: 48

автор:Дума

visibility 27

Доц. Петко Кръстев,                                                           
Кърджали


В последните дни отново се заговори за недостига на учители и за липсата на интерес у младите към учителската професия. От една страна, съсловието на педагозите застарява, от друга - налага се в училищата да влизат недотам подготвени кадри. Една от причините е ниското заплащане на фона на целодневната ангажираност и големите отговорности. В работната среда на учителите настъпиха тревожни деформации - във взаимоотношенията между учители и ученици, между учители и родители, между деца и родители.
Подкрепям идеята учителската професия да стане регулирана, а педагогиката да бъде обявена и за защитено професионално направление, като обаче се въведе, ако трябва, дори държавен стандарт за връщането на дисциплината в училището. Нарушаването на дисциплината е един от най-големите проблеми в днешното ни училище, значи трябва да вземем спешни и дори извънредни мерки за връщането на реда в него.
Открит остава проблемът и за предпрофесионалната ориентация към учителската професия чрез различни форми на работа в горния курс на средното училище с участието на университетски преподаватели. Една такава форма на работа са средношколските педагогически факултети, какъвто имаше и в Кърджали преди - с учебен план и учебни програми, одобрени от Министерството на народната просвета, както се казваше МОН тогава.             
Тези проблеми са свързани тясно и с ролята на училището като фактор за социален контрол. В  години този въпрос е оставен доста назад в приоритетите на образователната ни политика. В момента сме свидетели на отчуждението на голяма част от децата от училището като ценност и на засилваща се агресия. Това е следствие от състоянието на обществото ни изобщо, както и от необмислените и неадекватни промени в системата на образованието, включително и в новия училищен закон, който е писан за някакво анонимно образование, но не и за българското училище с неговите конкретни проблеми.
Исторически образованието у нас никога не се е превръщало в привилегия на една или друга обществена група. Напротив, България се роди като самостоятелна държава през ХІХ в. и чрез масовото училище. Добрата традиция носи силата, затова апелирам към бъдещия парламент спешна негова задача да бъде промяна на неадекватния училищен закон така, че той да служи на масовото училище в конкретните условия на днешна България с нейните конкретни проблеми.  


 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 99

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 92

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ