Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Май 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

България

Правителството променя постановлението за мигрантите

Служебният кабинет ще предложи по-строги изисквания за интеграцията на бежанците, с които да се подпогнат кметовете

Мария Нинова

9. Март 2017 , брой: 48   263   0Скандалното постановление 208, прието от правителството на Бойко Борисов през август миналата година, ще бъде променено. Това стана ясно от думите на говорителката на служебния кабинет Ирина Белчева след заседанието на правителството вчера. Припомняме, че във въпросната наредба е заложено мигрантите, получили убежище или международна закрила, да бъдат заселвани в общини, като кметовете са длъжни да им осигурят жилище, да им плащат здравни и социални осигуровки, да ги информират за свободните работни места и да намерят места в детски градини или училища за децата им.
Белчева заяви, че в обществото има напрежение заради трайното присъствие на мигранти и затова правителството е решило да промени нормативната уредба. Говорителката на правителството каза, че без да се излиза от рамките на международните правни норми, служебният кабинет търси възможности за по-категорично отстояване на националния интерес и гарантиране на сигурността. Служебният кабинет отчита и решението на съда на ЕС от вторник, което потвърждава правото на страните членки да отказват хуманитарна виза на хора, търсещи международна закрила, включително и бежански статут.
С промените служебният кабинет ще търси по-голямо конкретизиране на условията за мигрантите, получили убежище или международна закрила. Очакват се по-строги изисквания на интеграцията на мигрантите, с които да се подпомогнат кметовете в страната.
По темата в МВР е било проведено заседание  на Националния съвет по интеграция и миграция, в рамките на което били изслушани доклади от различни ведомства, които имат отношение по темата. На секретариата на Националния съвет е възложено в петдневен срок да обобщи предложения за промени в съответните подзаконови нормативни актове, както и в Постановление 208 на Министерския съвет.
ДУМА припомня, че в средата на октомври миналата година от БСП поискаха Върховният административен съд да спре изпълнението на наредбата. Тогава социалистите обявиха, че не са съгласни държавата да плаща здравни осигуровки на безработните бежанци, а да не прави същото за безработните българи.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"