Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Май 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

Правителството против "Европа на скорости"

Служебният кабинет прие позиция за заседанието на Европейския съвет, на което страната ще бъде представена от президента Румен Радев

Мария Нинова

9. Март 2017 , брой: 48   557   0Служебното правителство е за запазване на единството и целостта на Европа, които да не се нарушават чрез диференциране на целите на интеграцията или преминаване към някакъв вид "многоизмерна Европа" или "Европа на скорости". Това е записано в приетата от кабинета позиция за заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе днес и утре в Брюксел. Тя бе представена от вицепремиера Деница Златева след правителственото заседание вчера. Страната ни ще бъде представлявана от президента Румен Радев.
Златева е категорична, че България няма полза от допълнително фрагментиране на Европа на ядро и периферия. "Не сме обсъждали плюсовете и минусите от петте сценария в Бялата книга. Това ще бъде доста дълъг процес. По отношение на Шенген за нас е важно да получим достъп до визовата информационна система, защото ще можем да сверяваме в реално време данни за преминаващите", каза Златева.
В приетата от служебния кабинет позиция се казва, че осигуряването на пълен контрол върху външните граници е от първостепенно значение и следва да бъде постоянен водещ приоритет на ЕС, изискващ солидарна подкрепа за държавите членки на предна линия. На заседанието на Европейския съвет в частта "Външни отношения" приоритетно ще бъде обсъдена ситуацията в Западните Балкани. Страната ни ще потвърди изразяваната и до момента позиция за подкрепа на политиката на разширяване на ЕС към всички страни от Западните Балкани, но ще подчертае, че напредъкът на всяка страна следва да се основава на индивидуалните й постижения по изпълнението на необходимите критерии.
Вицепремиерът Златева съобщи, че България ше подкрепи Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет. Припомняме, че полското правителство създаде прецедент - изправи един срещу друг двама поляци за поста председател на Европейския съвет. Сблъсъкът става факт дни преди срещата в Брюксел. Зад бившия полски премиер са почти всички страни в ЕС. Изключението е родината му Полша. Полското правителство издигна за поста евродепутата Яцек Сариуш-Волски. Той е от опозиционната партия "Гражданска платформа", чийто бивш лидер е Туск. Изборът му беше аргументиран с тезата, че той ще гарантира "независим подход".
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"