28 Март 2024четвъртък13:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Шерше ла фам*, или музите на великите

Най-ярките вдъхновителки на художници, поети, актьори и музиканти не само заемат важно място в творчеството им, но и стават неразделна част от живота на гениите

/ брой: 49

автор:Альона Нейкова

visibility 5271

Великите творци винаги търсят вдъхновение, за да създават своите шедьоври в изкуството, музиката, литературата... Някои гении го откриват след драматични лични или световни събития, други - благодарение на пътешествия, трети - в алкохола, но само избрани са удостоени с честта техни истински музи да са жените.

Беатриче Портинари още през XIII век се прочува като платоничната възлюбена на италианския поет Данте Алигиери. Но се омъжва за друг и умира едва 24-годишна. Идеализираният й образ обаче заема важно място в творчеството на Данте. Тя е неговата първа и нещастна любов. Посвещава й безброй стихотворения. За първи път я вижда на майски празник във Флоренция, когато той е на 9, а тя - на 8 години. Чувствата към своята мона Биче, както я нарича авторът на "Божествена комедия", Данте съкровено пази цял живот.
Световноизвестният Огюст Роден среща Камий Клодел, когато той е на 40, а тя - едва навършила 20. Талантливата млада дама учи скулптура в Академия Колароси и се смята, че именно тя провокира основоположника на импресионизма в пластичното изкуство към създаването на едни от най-известните му творби. Първоначално Камий ходи на уроци при Роден, после се превръща в най-предпочитания му модел, муза и любовница. Необичайната им връзка продължава цели 15 години, докато Клодел не разбира, че мъжът, когото всеотдайно обича, има деца от друга жена и няма намерение да изостави семейството си. След като Роден я кара да направи аборт, те късат и Камий прекарва 30 години в психиатрична клиника.
Съпругата на поета Пол Елюар, любовницата на художника Макс Ернст, родената в татарския град Казан жена покорява сърцето на най-големия сюрреалист на всички времена. Салвадор Дали е по-млад от Елена Дяконова (останала в историята като Гала) с 10 години, но това не пречи на младия каталунец до такава степен да си падне по фаталната рускиня, че й прави предложение и по-късно я възпява във всичките си произведения. Предприемчивата дама на свой ред започва да управлява финансите на Дали и успява да направи всичко необходимо гениалността му да носи доста прилична печалба.
Иди Седжуик се прочува като муза на бащата на поп арта Анди Уорхол. Но животът й е белязан от доста интересни случки, още преди да се запознае с провокативния художник. Тя е модел и богата наследница, прочула се с факта, че пропилява огромно състояние за отрицателно време. Проблеми с алкохола, употреба на наркотици, ярко изразен разпознаваем стил (черно трико, минирокли и големи обеци), весел нрав - всичко това по възможно най-добрия начин се вписва в представите за прекрасното в тогавашните арт кръгове на Ню Йорк. Уорхол кръщава екстравагантната дама суперзвезда и я подтиква към блестяща кариера в киното. Обаче светлината на Иди Седжуик угасва, когато тя е едва 28-годишна. Умира в собствения си апартамент от предозиране с барбитурати.
Авангардната японска художничка и вдовица на Джон Ленън често е обвинявана за разпадането на "Бийтълс". Йоко Оно в прекия смисъл на думата окупира вниманието на музиканта - с натрапчиви телефонни позвънявания, "дежурства" край апартамента му, писма с тайнствени заповеди "Танцувай", "Дишай", "Гледай огъня до изгрева", молби, обещания и заплахи. Чернокосото миньонче с аристократичен произход, добро образование и изтънчен вкус успява да отдели Ленън не само от неговото семейство, но и от групата. Налага му различен начин на живот, изпълнен със съмнителни пърформанси и чести скандали. Но биографите на легендарния бийтълс са единодушни - с Йоко Оно, която е по-голяма от Ленън със 7 години, той е истински щастлив. Друг е въпросът дали геният се нуждае от щастие, но на човека безусловно то е необходимо.
Брачният живот на следващата двойка продължава едва 5 лета, но през това време те успяват да заснемат филми, превърнали се в шедьоври на световното кино. 22-годишният журналист, сценарист и потомък на стара руска фамилия Роже Вадим (с рожденото име Роже Владимир Племянников) започва да ухажва Бриджит, когато е едва на 15. Щом става пълнолетна, влюбените се женят и Вадим възнамерява да направи от съпругата си звезда. Той настойчиво внушава на продуцентите, които упорито не желаят да признаят Бардо за актриса: "Походката й едновременно е на аристократка и на блудница. Тя е въплъщение на сексуалността." Никой обаче не му вярва и тогава Роже сам се захваща с изграждането на легендарния образ. Пребоядисва жена си в русокоска, облича я в предизвикателни дрехи и й поверява главната роля във филма "И Бог създаде жената". В деня след премиерата простоватото момиче от буржоазно семейство се събужда като съвременната Венера на Ботичели. И до днес с неповторимо достойнство продължава да е символ на истинската жена и крещящата сексуалност.
Френската актриса и певица Марина Влади се смята за вечната любов на Владимир Висоцки. Известният бард посвещава на музата си безброй песни и стихотворения. Любовта им обаче повече прилича на... война. Марина и Владимир се сражават със самия Висоцки, с неговите пагубни пристрастия, с онази страна на личността му, която го дърпа към края на пропастта. Двойката също така води битки с редица държавни институции за правото да се виждат малко по-често от разрешеното. Но почти 37 години след смъртта на актьора Влади не си спомня трудностите и кавгите, сърцето й е изпълнено с безгранична обич.
В днешния супер прогресивен свят на информационните технологии прекалено много са онези, които се смятат за творци и художници. И трудно може да се преброят жените, претендиращи, че стоят зад тях. От една страна, това е прекрасно. От друга, нелепо е да се питаме кой вдъхновява Джъстин Бийбър или дори Стивън Спилбърг. Муза е "професия" почти изгубена и дори думата е сред изчезващите от речника на мнозина съвременници. Но споменът за най-ярките провокаторки и вдъхновителки със сигурност ще се пази още дълги години.


* "Cherchez la femme" e фрeнски израз, който буквално означава "търсете жената"


Гала и Дали


Иди Седжуик и Анди Уорхол

Йоко Оно и Джон Ленън

Бриджит Бардо и Роже Вадим


Марина Влади и Висоцки

Клодел и Роден




Най-мистичната българска следа


Красиви жени пресичат пътя на поета П. К. Яворов. Една от тях - Мина Тодорова - го вдъхновява за написването на някои от вечните любовни стихотворения на литературата ни. От неземната страст на Яворов към 16-годишната девойка остават шедьоврите "Благовещение", "Ела!", "Две хубави очи"... Другата - Лора Каравелова - кара поета да изживее, а не да напише, най-голямата драма в живота си. От отношенията им се ражда "Стон" - стихотворение, от което човек го побиват тръпки. И една мистична драма, неразрешена и до днес.
Преди да срещне Мина и Лора, Яворов преживява не един любовен възторг или разочарование, включително и кратък флирт с Дора Габе. Хорската мълва се опитва да преброи незаконните деца на поета, но той е дискретен до гроб. Според приятел на младия Яворов авторът на "Ще бъдеш в бяло" е чувствителна и еротична натура, лесно се увлича и бързо се влюбва. Не се задоволява само с една-единствена жена, защото дири красотата и разнообразието.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ