Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Май 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Общество

Медии

СБЖ подкрепи издателите на "Прас-прес"

Сайтът на Съюза на българските журналисти пуска рубрика с примери за фалшиви новини

Павлета Давидова

10. Март 2017 , брой: 49   589   0Съюзът на българските журналисти предложи подкрепа на издателите на вестника с карикатури "Прас-прес". Председателят на СБЖ и на УС на агенция "София прес" Снежана Тодорова се срещна с авторите и редакционния съвет на импровизирана среща на площад "Славейков", където Иван Бакалов и колегите му разпространяваха извънредния тираж на вестника. Тя им предложи да разпространяват изданието в галерията-книжарница на "София прес".
Както ДУМА вече писа, издателите на "Прас-прес" обявиха, че ще сезират главния прокурор Сотир Цацаров и Комисията за защита на конкуренцията за злоупотреба с монополно положение. Те се оплакаха, че вестникът е скрит от пазара и обявиха, че така се посяга на свободата на словото. До страната са стигнали не повече от 1000 броя от вестника, а стотици читатели питат къде са останалите бройки от 10-хилядния тираж.
"СБЖ се присъединява към множеството въпроси, зададени от Иван Бакалов, Чавдар Николов, Христо Комарницки и Чавдар Георгиев - издателите на българския "Шарли Ебдо": Кой открадна скромното вестниче с карикатури? Кой превърна "Прас прес" в най-опасното издание на пазара? Кой се гневи на карикатури? Кой се уплаши от "Прас-прес"?", обявиха от съюза. СБЖ ще сезира Европейската и Международната федерация на журналистите за грубото нарушаване и погазване на журналистическите права и свободата на словото у нас.
Междувременно във фейсбук се самоорганизира мрежа от доброволци за разпространението на сатиричния вестник. Групата е гражданска инициатива и е замислена като платформа за координация в рамките на София, уточняват инициаторите. Вторият брой на "Прас-прес" излиза този вторник, а нулевото и първото издание могат да бъдат закупени онлайн от сайта prass.press.
От СБЖ обявиха и началото на друга своя инициатива. Съюзът започва кампанията "Не на фалшивите новини!". По подобие на руското външно министерство, СБЖ също ще изобличава фалшиви новини онлайн. На сайта на съюза ще бъде създадена специална рубрика "Стената на срама". На нея ще бъдат публикувани примери за некоректна и подвеждаща информация от български медии. Читатели, слушатели и зрители могат да сезират Етичната комисия на СБЖ за фалшивите новини. След преглед на подадените сигнали комисията ще ги цитира на сайта на СБЖ като негативен пример за нарушаване на етичните и професионалните стандарти на журналистическата професия.

Карикатуристите ще могат да разпространяват "Прас-прес" от книжарницата на "София прес" в столицата
снимка СБЖ

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"