29 Март 2024петък03:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Васил Антонов:

Плевенчани имат право да живеят по-добре

Приоритетите ми са строителство на АЕЦ"Белене", доизграждането на АМ "Хемус", възстановяването на Висшето военно училище в Долна Митрополия, твърди водачът на листата на "БСП за България" на 15 МИР Плевен

/ брой: 49

автор:Юлия Кулинска

visibility 23

Васил Антонов е роден през 1956 г. Завършва специалност "Икономика на търговията" в Икономически институт във Варна. Народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 40-то и 42-то Народно събрание. В 43-то Народно събрание е член на Парламентарната група на "БСП лява България" , зам.-председател на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека. Член на Международния секретариат на ИПАП, ръководител на българската делегация в Асамблеята по православие. Член на управителния съвет на Българската федерация по шах. Водач на листата на Коалиция "БСП лява България" в 15 МИР Плевен.



"БСП носи отговорност пред всеки един човек, независимо от неговите симпатии и убеждения, пред всеки, който иска да живее по- нормален и по-достоен живот"


- "БСП за България" призова избирателите на 26 март да поискат промяната. Каква промяна предлага левицата?
- Днес думата, която характеризира живота ни, е несправедливост. По тази причина хората ясно заявиха, че искат промяна. БСП сложи началото на тази промяна с победата на президентските избори на Румен Радев и Илияна Йотова. Наше задължение е да я продължим. Ние предлагаме Национален план за България, чрез който да посочим друг, различен път от 25-годишния преход. Да поставим дългосрочна цел и хоризонт. Предлагаме правила, сигурност и справедливост. Искаме солидарна България, опряна на корените си. Предлагаме решителни действия срещу мафията и битовата престъпност. Държавна грижа за българската икономика и производство, за българското земеделие. Образование, което гарантира грамотност и работа в България. Здравеопазване, достъпно за всеки. Сигурност на границите и всеки дом. Външна политика, подчинена на националния интерес.
- Какви ще са приоритетите ви, като станете депутат? Кои са нерешените проблеми, които стоят пред Плевенската област?
- Плевенската област не е изключение от цялостната ситуация в страната. Проблемите са общонационални, но нашата област е сред тези, в които най-ярко личат диспропорциите в развитието между Северна и Южна България. Ако тази тенденция се запази, опасността от това редица населени места в Плевенската област да преминат във фаза на необратима депопулация е реална. Няма ли разбирането и политическата воля, че преодоляването на този проблем трябва да се превърне в приоритет на управлението, то тази част на България е обречена.
За Плевен и областта решението минава през реализирането на три цели, които си поставям като приоритет в работата ми на народен представител.
На първо място е реализацията на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Той ще осигури работни места за много хора, ще съживи региона и не на последно място нова атомна централа осигурява енергийната сигурност на страната ни. Преди броени дни Европейската комисия утвърди окончателно разширяването на унгарската атомна централа "Пакш" и предоставянето на държавна помощ за проекта, на стойност между 10 и 13 милиарда евро, а Българската държава доброволно се отказа от проект, който би поставил страната ни на едно друго ниво в международен мащаб.
На второ място приоритетно доизграждане на автомагистрала "Хемус". Няма как да има развитие на региона, инвестиции и работеща икономика без инфраструктура. Съживяването и развитието както на областта, така и на цяла Северна България минава през довършване на този най-важен инфраструктурен обект.
Не на последно място в моите лични приоритети е възстановяването на Висшето военно училище в Долна Митрополия. За едно висше учебно заведение са необходими три неща - материална база, желаещи да се обучават, достатъчно хабилитирани лица, които да преподават. На тези три показателя Военновъздушното училище в Долна Митрополия отговаря. Ефектът от възстановяването му във висше военно училище ще бъде положителен както за областта, така и за целия регион и България.
Разбира се, сред основните ми приоритети са стимулирането на заетостта и производството в региона и повишаване доходите на хората.
- Вие бяхте народен представител в 43-то Народно събрание. Каква е вашата лична оценка за свършеното?
- 43-то Народно събрание беше с най-нисък кредит на доверие в обществото. Започнало с безпринципни коалиции и приключило с позор, работата му премина под знака на корупционни скандали, предателства на националния интерес, формирана далеч извън границите на страната ни външна политика. На този фон народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ бяхме единствената опозиция на тази безпринципна политика.
В личен план съм вносител и съвносител на осем законопроекта. За съжаление, политиката, водена на инат от управляващите, не позволи приемането на редица разумни и необходими решения, които щяха да имат ефект както върху развитието на страната ни, така и пряко върху обикновения човек. Не мога да скрия разочарованието си от факта, че в условията на навлизане на чужди вероизповедания и проповядването на религии и религиозни учения със съмнителен, дори агресивен характер, с част от колегите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесохме Закон за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, който така и не видя бял свят. Това, което предложихме, въплъщаваше в себе си разум и воля, чрез промени в законодателството да превърнем държавата в гарант при спазването на правата и основните свободи на гражданите, като едновременно осигурим гаранции за националната ни сигурност.
За времето на 43-то НС внесох 38 въпроса към министрите от кабинета. Повечето от тях засягаха Плевенска област. Голяма част от въпросите предизвикаха дискусии в обществото и парламента, някои намериха решение.
- Вие сте член на Международния секретариат на Интерпарламентарната асамблея по православие и ръководител на българската делегация в нея. Как оценявате тази висока позиция за страната ни в по-глобален мащаб?
- Днес, когато сме свидетели как религиите биват превръщани във войнстващи и терористични идеологии, а духовни лица ползват проповеди като инструментариум за развиване на политически тези, Интерпарламентарната асамблея по православие е от съществено значение както за духовния, така и за политическия живот на страните, членуващи в нея. Оценявам избора ми за член на Международния секретарят като признание както за работата ми, така и за България. Считам, че от нашите мнения и от усилията ни зависи преодоляването на редица проблеми и в геополитически план. Религията е тази, която следва да е в ролята на механизъм за съхраняване на културната идентичност и политическата стабилност в условията на глобализиращия се свят. Радвам се, че чрез моята позиция България зае своето достойно място в тези процеси.
- Вие сте водач на листата на БСП за България в Плевенската област, с какъв отбор излизате пред хората?
- На тези избори Коалиция "БСП за България" в 15 МИР Плевен се явява с листа изцяло от хора, живеещи и работещи на територията на областта. Хора, които ежедневно се сблъскват с проблемите тук. Нашите кандидати не са дошли отнякъде за месец кампания, те и след 26-ти март остават наши съграждани, остават при избирателите си, знаят проблемите им и заедно с тях търсят решението им. За мен кампанията не свършва с избора на народни представители в 44-то Народно събрание, тя продължава в мандата му. БСП за България предлага листа от кандидати, съчетала в себе си качествата на професионалисти в различни сфери, въплътила опита на доказани личности с младежкия плам и ентусиазъм на новите лица в нея. БСП започна промяната от себе си и с кандидатите, които предлагаме, вървим към промяна на България.  
- Защо гражданите трябва да подкрепят кандидатите на БСП? Какви са вашите послания към избирателите?
- Тази кампания не е борба за власт на БСП. Влизаме в нея с ясното съзнание за отговорност пред всеки един човек, независимо от неговите симпатии и убеждения, пред всеки, който иска да живее по-нормален и по-достоен живот. Днес е време за избор. Избор, кой да ни управлява, по какъв път да продължи страната ни, в каква България искаме да живеем. Нашият избор е правила, сигурност и справедливост. Нашият избор е суверенна България. Чрез кандидатите ни можем да постигнем такава България.


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ