20 Април 2024събота19:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ректорите отказаха бързи мерки срещу професорите на кило

Искат да се изчака формирането на нов парламент и редовно правителство

/ брой: 50

автор:Велиана Христова

visibility 1755

Съветът на ректорите гласува, че не одобрява служебният кабинет на проф. Николай Денков да подготви минимални критерии за избор на професори и доценти, които да са готови за вписване в Закона за развитие на академичния състав (ЗРАС) след съставянето на новото НС. Този закон позволи да се произведат хиляди професори и доценти на кило без всякакви изисквания. Водещи учени, БАН, СУ го критикуват силно и отдавна, а въпреки наличието на 6 проекта за промяна в предишния парламент за две години той не стигна до пленарната зала. С идването си на поста проф. Денков обяви сред задачите си подготовката на минималните изисквания.  
Нямаме нищо против да се въведат минимални изисквания, но гласувахме на настоящия етап да не се предприемат никакви стъпки за промени в Закона за висшето образование (ЗВО) и в ЗРАС до момента на конструиране на работещ парламент, комисии и следващо правителство, каза за ДУМА председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев. Защото, ако сега работим върху новите неща, когато дойде следващ парламент, може да ни накарат да работим в друга посока, обясни той. По-добре е министерството да ни каже: "Ето проблема, дайте предложения и да работим заедно", добави Тотев.
Не виждам защо трябва да се чака още, след като от години вече говорим за тези минимални изисквания по научни направления, чиято липса нанесе толкова щети, заяви обаче акад. Дамян Дамянов, бивш председател на Съюза на учените в България (СУБ), който неведнъж е предлагал промени в ЗРАС. МОН има проект за изискванията, добре е те да се обсъдят и приемат от общността сега, а не да се чака отново с месеци след появата на новия парламент, категоричен е той. СУБ дори вече е приел и изпратил в МОН свое становище по проекта за минималните изисквания.
Миналата седмица ректорите въстанаха и срещу новия ред за прием на студенти, при който максималният брой първокурсници ще се определя на база приетите м.г. младежи в държавна поръчка (без платените) плюс коефициент за качество, отчитащ нивото на преподаване и на научна работа и реализацията на завършилите. Новата схема за намаляване на приема в некачествени специалности в "пренаселени" направления, за чиито абсолвенти няма работа, действа от началото на 2016 г. след промени в ЗВО, но ректорите сега заявиха, че по-малкият брой студенти ще ги ощети финансово. Проф. Денков обяви, че при финансирането ще се въведе регионална компонента, отчитаща спецификата в по-западнали региони, където работа за завършилите се намира по-трудно и заплатите са по-ниски.
В петък Асоциацията на организациите на българските работодатели пусна за медиите становище в подкрепа на предложените от МОН промени в приема на студенти и докторанти. Те са изцяло в съответствие с визията на работодателите и не може повече да бъдат отлагани, защото има очевиден недостиг на инженери, математици, компютърни специалисти и излишък в други професии, като стопанските науки например, се казва в позицията.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ