Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Май 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Спорт

БФС изгражда 16 школи

Целта пред 19-годишните е класиране на Евро 2017, обяви Павел Панов

Владимир Николов

14. Март 2017 , брой: 51   424   0



БФС със съдействието на Министерството на младежта и спорта ще изгради общо 16 школи, като задължително в тях  ще участват отборите на клубовете от Първа лига. Те ще бъдат разпределени в лагери в Банско и Сливен, защото там има достатъчно на брой терени и изискванията могат да бъдат покрити, обяви Павел Панов, директор направление Детско-юношески футбол и технически директор в БФС.
Както и миналата година, отборите ще бъдат разпределени по възрасти и ще играят контроли. Лагерите ще се проведат преди старта на първенствата на подрастващите. Всеки отбор ще получи поръчани пособия за тренировъчния процес, а от следващия сезон в Елитните групи ще се играе с едни и същи топки, които ще осигури БФС.
"Участниците в лагерите ще преминат пълни медицински изследванията, за да се види на какво ниво са юношите - не само като спортно-технически качества, но и какво е цялостното им функционално състояние. Вече имаме сериозна база данни и ги сравняваме с водещите страни. Изоставането си личи, но ще видим дали отборите са коригирали нещо.”
Пред националния отбор (до 19 г.), който ще играе в края на месеца същински квалификации, е поставена цел класиране на Европейското първенство, въпреки че тимът на Ангел Стойков гостува на европейския шампион Франция.
"Винаги има интереси кой е извикан и кой не е, но треньорът си преценява. Защо го няма Матео Стаматов? Беше извикан в националния отбор 2 години преди неговата възраст, в Кайзерау. Развива се перфектно. Участва на Евро 2015, на което бяхме домакини, но претърпя две операции и още се възстановява. Илиян Стефанов-Нани беше в лагерите, но на този етап треньорът е преценил, че не може да е основен състезател. За Владислав Жиков, и той като Матео е роден през 1999 г., но клубният му отбор Милан иска да го задържи за участие в престижния турнир във Виареджо. Момчетата трябва да разбират, че представянето им отваря пътя към големия футбол. Търси се подготвен човек за титулярен директор на Направление ДЮФ, но такъв много трудно се намира. Той трябва да е готов да работи в България. Появяват се само някакви прелетни птички, които са били изгонени отнякъде. Теоретично са много добре подготвени, но не толкова добре практически, за да показват на младите футболисти. Да, очакванията са този чужденец - германец, испанец, да направи единна програма, методика. Ние не можем да се бъркаме в работата на клубовете, но и без такъв човек сме готови с такава програма”, допълни Панов.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"