25 Април 2024четвъртък03:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Над 660 жалби и сигнали получи Медицинският одит

През 2016 г. "Пирогов" е най-проверяваната болница

/ брой: 51

автор:Аида Паникян

visibility 470

За година в Изпълнителната агенция "Медицински одит" са получени 664 жалби и сигнали, което е с 25 по-малко от предходната година. Това сочат данните от доклада на агенцията за 2016 г. Жалбите от граждани са 298, а от юридически лица - 366. Най-много са сигналите от МЗ (197), следвани от МВР и прокуратурата (56) и РЗИ (29). Най-често поставяният проблем в над половината от оплакванията е свързан с нарушена безопасност на медицинското обслужване. Причината за това е липсата на система за отчитане на допуснатите медицински грешки поради незнание, страх от обвинение, уволнение, изолация и др., както и поради недостатъчен персонал, липса на система за продължаващо медицинско обучение, недостатъчно обучение в безопасност на медицинското обслужване, коментират от ИАМО. В близо 12% от случаите пациентите се жалват от затруднен достъп до медицинска помощ, а в 3,5% от - нерегламентирани плащания.
Инспекторите от ИАМО са извършили 572 проверки по жалби, като в 44% от случаите не са констатирани нарушения. В близо 1/3 от останалите случаи е констатирано нарушение на принципа на своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ. В предходната година това нарушение е констатирано в 19% от случаите, което показва увеличение на нарушението на този принцип. В 5% от случаите е установено нарушение на икономическите права на пациентите, а в 4% - нарушения, свързани с правото на пациента да получи необходимата информация и съгласие, касаещи лечението му.
По сигнали за съмнения за корупция са проверени 74 болници, 26 заведения за извънболнична медицинска помощ, 1 хоспис и 1 застрахователно дружество. От ИАМО са установили неправомерни плащания в 20 болници и двама изпълнители на извънболнична помощ. От ИАМО са образувани административно-наказателни производства.
През годината са проверени 165 болници и 145 лечебни заведения за извънболнична помощ. Най-често проверяваната болница през миналата година е "Пирогов", където са извършени 20 проверки. Втора е "Св. Георги" в Пловдив (15 проверки), следвана от "Токуда" (12 проверки). През 2015 г. двете най-проверявани болници са "Пирогов" и "Токуда" с по 11 проверки, следвани от ВМА с 9 проверки.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ