25 Април 2024четвъртък10:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Платформата

БСП:

Има начин да останат младите лекари в България

/ брой: 52

автор:Аида Паникян

visibility 31

Да се създадат условия обучаващите се по медицински специалности (държавна поръчка!) да работят в България след завършване на образованието си в продължение на 50% от времето, платено от държавата за следване и специализация. Това е записано в предизборната платформа на БСП като един от начините да бъде преодоляна кадровата криза в здравеопазването. Другата важна стъпка в тази посока е свързана с началните възнаграждения на медиците с магистърска степен да бъде равностойността на 3 минимални заплати, а на бакалаврите - 2. Стъпката ще мотивира младите медици, убедени са от БСП.
Тази позиция бе подкрепена и по време на разширеното заседание на Съвета по здравеопазване към Националния съвет на БСП, на което присъстваха представители на лекарския съюз, на специалистите по здравни грижи, на синдикати, на Българския фармацевтичен съюз, както и лекари, включени в кандидатдепутатските листи на Коалиция "БСП за България".
"Необходим е сериозен преглед на здравната карта, за да се постигне баланс между държавни и частни болници, необходим е

баланс между частния и държавния интерес в здравеопазването

През 2001 г. в страната имаше 200 болници. Сега са близо 400, а всяка година по 400-500 лекари напускат страната. В момента в 2 пъти повече болници работят 2 пъти по-малко лекари. В България няма онколози, хематолози, педиатри, анестезиолози", диагностицира проблема с кадрите хематологът проф. Георги Михайлов, включен в кандидатдепутатската листа на БСП в 23 МИР в София-град. Той е категоричен, че трябва да се промени структурата на болниците в труднодостъпните райони, където, за да съществуват болници според сегашните разпоредби, понякога е необходимо да се поддържат ненужни дейности. "Не може в 21 век България да няма модерна детска болница", убеден е лекарят. Той е категоричен, че приоритет трябва да бъде и

майчиното, и детското здравеопазване

"защото се намираме в много сериозна демографска криза". Когато говорим за безплатно здравеопазване, има се предвид здравноосигурените да не доплащат за дейности, които НЗОК поема, както е сега, обясни проф. Михайлов.
Двете мерки, целящи задържането на младите лекари, зъболекари, медицински сестри, акушерки, лаборанти в страната, трябва да бъдат законово регламентирани, категоричен е урологът д-р Десислав Тасков от варненската листа. Той е убеден, че във възможно най-кратки срокове трябва да бъде коригирана Здравната карта на Петър Москов, защото, по думите му, тя на практика обезсмисли общинското здравеопазване. "С тази карта общинското здравеопазване бе поставено под двойно лимитиране - от една страна, на дейност, от друга - на болнични легла", каза д-р Тасков по време на заседанието. Той припомни, че с картата са "орязани" болнични легла, които не само са необходими за лечението хората (често възрастни) от малките населени места и общините, но са и печеливши - неврология и вътрешни болести, подчерта директорът на МБАЛ-Каварна. Той поясни, че именно тези дейности са в основата на съвременното общинско здравеопазване,  населението има нужда най-вече от тези дейности и тази медицинска помощ може да им дадат общинските лечебни заведения.
Сериозни проблеми, пред които управленията на ГЕРБ изправиха общинските болници, поставиха и д-р Светослав Стефанов от кандидатдепутатската листа в Търговище, и д-р Илиян Тимчев от Берковица, който е в монтанската листа на БСП. 
Вероятно пари за увеличаване на възнагражденията на специалистите по здравни грижи ще се намерят, но важно е да се промени отношението към тях, категорична е Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. От съсловната организация предлагат и да се увеличи приемът на специалисти по здравни грижи. "Дипломират се 400 медицински сестри, от тях 80% са в чужбина, 50 от 100 дипломирани акушерки са в чужбина, обясни Василева. Тя подчерта, че не е нормално в училище с 800 ученици да има само 1 медицинска сестра и е необходима промяна в нормативната уредба. Освен

остойностяването на лекарския труд

и труда на медицинските специалисти, да се вземе предвид проблемът с повишаване на квалификацията на лекарите, настояват от Българския лекарски съюз. В Закона за съсловните организации да бъде вписано задължително продължаващо обучение - за 3 години 150 кредита от конференции, конгреси и пр., предложи от името на съсловната организация зам.-председателят й д-р Юлиян Йорданов. Той припомни, че БЛС има разработена система за това и повече от 3 години се опитва да срещне разбирането на парламента, за да бъде променен законът.
Необходим е регистър на медицинските изделия, необходима е Национална аптечна карта, заяви проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Той предлага промени в законодателството, които да премахнат плащането на ДДС от НЗОК върху лекарствата, които общественият фонд купува. Според изчисленията на съсловната организация това ще освободи значителен финансов ресурс на касата. "Недопустимо е 300 млн. лв. ДДС да плаща НЗОК за лекарствата, които купува", каза проф. Гетов. Според него, за да бъде повишен процентът на реимбурсация от НЗОК, необходимо е да бъдат включени повече генерични лекарства. "Достъпността до лекарства е влошена, 11 общини в страната нямат ни една аптека, в повече от 20 областни града нямат денонощна", обобщи фармацевтът.
От БСП предвиждат промени в нормативната уредба, за

да бъде засилена ролята на държавата и общините

за запазване и функциониране на общинските болници, особено в отдалечените и труднодостъпни райони. 
Тясно обвързване на здравеопазването със социалните грижи чрез разработване на модели на съвместно финансиране от МЗ и МТСП за хората с хронични заболявания и в неравностойно положение ще намали хоспитализациите, предвижда БСП. Създаване на работещ механизъм за медицинското обслужване на хора, които са в обективна невъзможност да плащат здравноосигурителни вноски, е записано в предизборната платформа на БСП. 
Програмата предвижда и трансформации в извънболничната помощ така, че пациентите да не бъдат принудени да лежат в болница по няколко дни заради изследвания. От една страна, пациентът да не губи време, да не отсъства от работа и да не взема болнични, а от друга страна, по този начин се пестят публични средства за прием и лечение в болница на тежко болните. За целта е необходима промяна на разпределението на бюджета на НЗОК и въвеждане на минимален праг на относителния дял от бюджета на НЗОК за първичната извънболнична помощ (12%), както и пренасочване на средства към доболнична помощ, програми за профилактика и програми за майчино здравеопазване. ДУМА припомня, че бюджетът за извънболнична помощ е под 6,5%.
Съществена част от програмата на левицата е и оптимизирането на системата на спешна помощ, която да отговаря на демографската структура в страната - разширяване в градовете с голяма концентрация на население и очертаване на нови периметри на звена, които да осигуряват покритие в слабо населени райони. В този смисъл от особено значение са идеите за обучение и стимули за медицинския и парамедицински персонал и разработване на интегрирана информационна система за спешна помощ.
Важен момент от платформата е и въвеждането на електронното здравеопазване.


Спешни промени в системата на здравеопазване са необходими, категорични са и домакините, и гостите на разширеното заседание

снимка
Благовеста Цветкова

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 687

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 671

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 849

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 781

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 670

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 784

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ