19 Април 2024петък19:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

През 2016 г. С 22% нарасна задлъжнялостта на българите

За последните две години тя се е увеличила почти два пъти, сериозно е повишението на борчовете за бързи кредити

/ брой: 52

автор:Ася Гардели

visibility 1654

С 22 на сто са нараснали за година необслужените задължения на българите, средният дълг е станал 912 лева, докато за предходната година той е бил 747 лева. Това показват данните на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ), които бяха огласени вчера на пресконференция. София, Стара Загора и Благоевград са градовете, където има най-много задлъжнели, а във Враца и Русе - са най-малко.
За последните две години средният размер на дълговете на българите е нараснал почти два пъти, обяви председателят на асоциацията Райна Миткова. Според нея през 2016 г. са задлъжнели по-малко хора, но с по-големи суми. Това според нея било свързано и с "разведряването" на икономическата обстановка. Затова банковите кредити били с по-голям размер, а вноските - с нараснал обем.
През миналата година основните събирания на кредити на колекторлските фирми са възлагани от банки, от телекоми и от небанкови финансови институции. Основната тенденция е сериозното нарастване на дългове от бързокредитиращите фирми, каза Райна Миткова. Около половината от дълговете, които събират агенциите, са възложени от банките, а към 30 на сто - от мобилните оператори. 20% от възлаганите събирания са от бързокредитиращите компании, които обаче са с най-висок ръст спрямо минали години.
Продължава да има проблеми със старите отпуснати банкови кредити, но сериозно се увеличават обемите на кредити, които ни се възлагат и от телекомите. Това е свързано с продукти, импулсивно закупувани на изплащане, като мобилни апарати и лаптопи. Очакванията за тази година е това разпределение на дълговете да се запази, но с увеличение към телекомите и компаниите за бързи кредити. Най-често българинът купува на кредит луксозни стоки, бяла и черна техника, както и мобилни апарати. Профилът на средния длъжник се запазва - това са млади мъже под 30 години.
По данни на колекторските фирми все повече длъжници са с висше образование в сравнение с предходната година, когато това са били хора предимно със средно образование. Запазва се тенденцията и длъжниците да бъдат на сезонна работа или без трудов договор. Възложенията за събиране на кредитите между фирмите са нараснали с 66 на сто през миналата година спрямо предходната, каза Милена Виденова, зам.-председател на АКАБГ. Общият обем на възложени вземания през миналата година при индивидуалните възложители е намалял до 1,67 млрд. лева в сравнение с миналата година, когато е бил в размер на 1,96 млрд. лева. Спадът се дължи преди всичко на продажба на портфейли от страна на банките и тези дългове не влизат в статистиката на възложените на колекторските фирми.
Сериозни финансови затруднения и високи нива на задлъжнялост има в търговията на едро и на дребно, строителството, продажбата на недвижими имоти, както и за работещите в транспортния бранш. Тези сектори  формират 50 на сто от новооткритите процедури по несъстоятелност. От около 400 хил. активни фирми в България за миналата година откритите процедури по несъстоятелност са 440, а обявените в несъстоятелност са 381 фирми.


Снимка Благовеста Цветкова

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ