26 Април 2024петък00:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МС премахна фирмите посредници за оценяване на научни проекти

До 8000 евро могат да получат към годишната си заплата учените, работещи по програмата "Хоризонт 2020", реши ЕК

/ брой: 52

автор:Велиана Христова

visibility 148

Централното координационно звено към МС обяви нов конкурс за набиране на оценители по научните проекти в оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОПНОИР). Предишният конкурс бе отменен от служебния министър Никола Денков след скандал за това, че по времето на Меглена Кунева бе обявена обществена поръчка за фирми посредници, които да набират оценяващите със занижени критерии за компетентността им. Решено бе оценителите да бъдат набрани централизирано с нов конкурс.
В новия вариант няма фирми посредници, за оценители ще кандидатстват пряко главно чуждестранни, но и български специалисти, които отговарят на поставените изисквания. В частта за наука на ОПНОИР ще се оценяват проекти в областта на математическите, природните, техническите, медицинските, аграрните, обществените и хуманитарните науки. Избраните външни оценители ще са част от оценяващите комисии. Комисиите ще се подпомагат от помощник-оценители. Изискването за външните оценители е те да имат поне степен "Доктор" и 10 г. стаж в съответната област след дисертацията. В конкурса на Кунева фирмите можеха да подбират и само бакалаври, които са много под нивото на учените. За оценителите във всяка научна област в новия конкурс са поставени и специфични допълнителни изисквания за брой статии по научни области, като най-малко 5 от тях трябва да са в списания, които се отчитат от международните бази данни. Управляващият орган на ОПНОИР в МОН има право да поиска доказателства за посочените от кандидатите данни. Срокът за кандидатстване е до 18 април.
Междувременно Еврокомисията пусна нови правила за финансиране на научните проекти с европари, според които българските учени, които работят по другата програма за наука и иновации в ЕС - "Хоризонт 2020", ще могат да получават до 8000 евро към годишните си заплати. Целта е заплащането на нашите учени да стане съизмеримо с това на техните колеги от Западна Европа, защото досега те вземаха много по-малко за еднаква работа и интересът към програмата не бе висок. 
Новите правила на ЕК ще важат предимно за стартиращите в бъдеще изследвания. Организации с вече започнали проекти също ще имат право да раздават допълнителни пари, но в рамките на определените за проектите суми и от собствени средства.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ