Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Март 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Оръжие

Уникалната руска противотанкова ракета 9К121 „Вихър”

Изделието се подкачва на вертолет Ка-52 „Алигатор” и влиза в неговия арсенал като едно от най-новите средства за поражение

Желязко Тенчев

16. Март 2017 , брой: 53   592   0На 22 февруари т.г. руският военен министър армейски генерал Сергей Шойгу обяви пред депутатите в Държавната дума, че в Сирия са изпробвани в бойни условия 162 образеца нови и модернизирани въоръжения, съобщава blitz.bg. Сред тях е появилият се миналото лято на бойното поле вертолет Ка-52 „Алигатор” и влизащите в неговия арсенал най-нови средства за поражение. Руското онлайн издание rusvesna.su обръща внимание на фотография на Ка-52, на които той е с подкачени транспортно-пускови контейнери (ТПК), напомнящи комплекса 9К121 „Вихър”, произвеждани в Тула. Неговите изпитания приключили още в началото на 90-те години, но бил толкова авангарден, че можели да го употребяват единствено малкото на брой вертолети Ка-50 и Су-25Т. Затова „Вихър” не е произвеждан серийно и са правени само единични образци, например за операциите в Чечня.
Едва през 2013 г. концернът „Калашников” получил поръчка и започнал серийно производство на комплекса благодарение на „египетския договор” за вертолетите Ка-52 за техните вертолети за „Мистралите”, твърди rusvesna.su. Естествено преди продажбите ракетите трябва да бъдат изпробвани пред клиентите и то най-добре в бойна обстановка – Сирия. Ракетите на „Вихър” постоянно се намират подкачени на вертолетите в ТПК.
Масовите параметри на изделието са: на ТПК – 60 кг, на самата ракета – 42-45 кг. Сегашният арсенал от управляеми оръжия на Ми-24ПМ, Ми-35М и Ми-28, базирани в Сирия, включва ПТРК „Щурм-В”, „Атака-В” и „Атака-ВН” с боен радиус до 4-5 км. Преимуществата на „Вихър” са в практически двойно увеличената дистанция до 8-10 км. В началото на увеличеното разстояние ракетата се оказва след полет от 10 сек и е ускорена до 800 м/сек – над 2М. „Вихър” е разработвана като средство за поражение на съвременни танкове с дебелина на бронята до 100 см. Вероятността за унищожаване на движещ се танк от типа на Leopard 2 се оценява на 0,8-0,85. Вертолетът Ка-52 може да разстрелва танковете на противника с ракети, без изобщо да влиза в зоната на действие на противозенитните средства на противника.

Ка-52 с подкачени шест ПТРК 9К121 „Вихър”
Снимка aviation-news

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"