26 Април 2024петък16:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хаос с кандидатстването в първи клас в София

/ брой: 53

автор:Деси Велева

visibility 115

От хаос с приема в първи клас в столичните училища се оплакаха родители. Вчера изтече срокът, в който всички школа трябваше да публикуват допълнителните критерии за прием според новата система, създадена от Столичната община преди няколко седмици. Оказа се обаче, че много училища все още не са обявили допълнителните точки, които ще дават като бонус към общите предимства, а други не знаят как да тълкуват новия нормативен документ. Някои ръководства не са разбрали смисъла му и вместо да измислят три нови критерия за прием, са изнесли в сайтовете си подборка на някои от задължителните за всички училища правила и така заблуждават родителите.
Все още масово липсват и карти с очертания кои блокове влизат в прилежащите територии на съответното училище. Някои карти пък имат странни очертания, които не включват 2 или 3 блока, които видимо са част от същия квартал. Много родители не могат да се ориентират дали изобщо жилището им попада в прилежащите площи към което и да е училище. Те се страхуват да не се окаже, че детето им няма да може да получи максималния брой от 43 точки за нито едно школо. В същото време някои жилища попадат в границите на няколко училища и родителите могат спокойно да се класират във всичките.
На общинските съветници им трябваше повече от месец, за да обобщят позициите на родители и училищни ръководства за новата система за прием, като за този период предложиха цели 4 варианта. "Столичната община искаше с тази система да улесни приема. Резултатът е, че сега в София като луди калинки са три групи родители - с деца, кандидатстващи в детски градини, кандидатстващи в първи клас и кандидатстващи след 7 клас", коментират родители в интернет. Те вече започнаха да пращат жалби до Инспектората по образование заради хаоса и недомислиците, допускани от ръководствата на училищата.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ