28 Март 2024четвъртък15:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Една интересна книга за България в "краткия век"

/ брой: 54

visibility 19

Джузепе дел'Агата


Известният италиански славист и българист проф. Джузепе дел'Агата публикува в Рим, в последния брой на италианското сп. "Славистични проучвания", обширна статия за книгата на големия наш режисьор, сценарист, писател, антифашист Анжел Вагенщайн "Серенада за балканска гайда. Есета и други драскулки" ("Синева", София, 2015). Проф. Дел'Агата предостави за ДУМА своята статия, която публикуваме със съкращения.


Този сборник се състои от текстове, публикувани по различни поводи, и по мое мнение има фундаментален принос в реконструкцията на изтерзаните и болезнени събития, бележещи българската история в международния контекст на "краткия век".
Авторът представя самия себе си и своето творчество чрез поредица от интервюта, вкл. в които акцентът е върху работата на автора като сценарист и режисьор, макар и в условията на историческите и политическите премеждия на двайсети век.
 Анжел Вагенщайн е роден в Пловдив на 17 октомври 1922 г. Още преди да навърши 19 години, е начело на антифашистка група, успяла да опожари склад в центъра на София с повече от 30 000 кожуси, предназначени за германската армия. По-късно избягва от лагер за евреи, осъдени на принудителен труд, и постъпва в партизански отряд. По време на бойна акция го арестуват, разпитван е от полицейския началник Гешев и осъден на смърт. Докато чака изпълнението на присъдата в Централния софийски затвор, англо-американските войски бомбардират града и самия затвор. Преместват го, но тогава Червената армия влиза в града и това го спасява. След войната учи в Москва и се дипломира като киносценарист и режисьор. Автор е на около 50 сценария и е режисьор на няколко филма, като произведенията му са реализирани в осем държави. Филмът "Звезди", българо-германска продукция, заснет през 1959 г. по сценарий на Вагенщайн и режисиран от Конрад Волф (1), негов състудент от Москва, получава специалната награда на журито на фестивала в Кан.
Стратегическо централно място в сборника заема "Серенада за балканска гайда", откъдето и заглавието на книгата - слово, произнесено от автора на Международния панаир на книгата в Лайпциг през 2006 г., време, в което се договарят условията за влизане на България в ЕС. Текстът посочва сложния етнически, езиков и религиозен състав на населението в региона и подлага на безмилостна критика икономическата политика, която налагат различните български правителства, най-вече от десницата, но също и от левицата, след края на еднопартийния монопол и установяването на демокрацията. Според Вагенщайн, преходът към пазарна икономика, съпътстван от премахването на кооперативната собственост в земеделието и в промишлеността, и от резкия спад на производството в металургията, фармацевтиката и леката промишленост, е довел до връщане на стрелките на часовника на историята с повече от 50 години назад. Тежкото обедняване на страната пък е станало причина за масова емиграция към други европейски държави и значително нарастване на престъпността. Но най-много горчивина предизвиква неправдоподобният исторически ревизионизъм, по силата на който партизаните и антифашистите за пореден път се оказват "бандити" и престъпници, а правителствените пронацистки палачи - несправедливо преследвани хора с потъпкани права. Вагенщайн смята, че това тотално разбъркване на картите е изцяло българска особеност, чужда на други европейски страни, в които антифашизмът и ценностите на съпротивата си остават на почит и днес.
Превъзходно построено от идеологическа и ораторска гледна точка е изказването на автора в гр. Коняк през 2002 г. по повод връчването на наградата за романа му "Сбогом, Шанхай" (2) в превод на френски език, който разказва значимо и малко известно събитие - приемането и спасяването от нацисткия геноцид на хиляди евреи в Хонк Ю, в покрайнините на Шанхай. За този и за другите два романа от "еврейската" трилогия на автора, "Далеч от Толедо" и "Петокнижие Исааково", преведени на италиански със заглавията "Аврам пияницата" и "Пет книги на Исак Блуменфелд", виж някои мои бележки (3). Интересно е и изказването по случай 70-годишнината от завземането на властта от страна на Отечествения фронт, произнесено на 9 септември 2014 г., съдържащо самокритична оценка, но и възправящо се срещу позицията на крайната десница и неомонархистите, за които партизаните са престъпни пионки - схващане, сякаш придобито през есесовския поглед по въпроса.
Някои от текстовете в сборника се отнасят до актуални политически и идеологически въпроси. Тук ще посочим едно писмо до канцлерката Ангела Меркел по повод отсъствието й от парада на Червения площад по случай 70-та годишнина от победата над фашизма; острите критични забележки срещу антисемитските настроения в редиците на Социалистическата партия, чийто член си остава авторът; отказа да подпише апела, отправен от вестника на социалистите "Дума" срещу опасността от растящата бежанска вълна, която би довела до "унищожаване на християнската цивилизация", като авторът подчертава безпардонната отговорност на американското и британското правителство за агресията срещу Ирак (оправдавана с очевидно скалъпени аргументи) и срещу Либия; предложението, впоследствие отхвърлено, да се издигне в Стара Загора паметник на ген. Вълков, един от основните палачи на "белия терор" от 1925 г., отговорен за мъчения и убийства на български писатели и интелектуалци (най-известен сред които е Гео Милев).
Някои много интересни текстове разглеждат дейността на Вагенщайн като комунист със свое особено мнение. Досието му, изготвено от ДС, се състои от цели осем папки: подслушвания, доклади и отчети от проследяване. С известно литературно кокетство авторът създава обемист доклад - "Предговор към непубликувана новела", измислен разговор с агент от тайната полиция, който му разказва как по време на комунистическата власт е бил шпиониран и следен, особено що се отнася до изявите му в телевизията и киното в Западна и Източна Германия.
 И така, една значима книга с интересни отпратки към историята на двайсети век, с надеждите и противоречията на работническото и комунистическото движение, с кървавата империалистическа авантюра на нацизма и фашизма и налудничавия план за изтребване на евреите в цяла Европа, с масовите убийства на цивилни граждани, особено в Централна и Източна Европа и Русия; свидетелство на европейското и в частност на българското съпротивително движение, на идейните и творчески ценности в българското кинопроизводство, както и на отделни наблюдения по наболели теми, включително отнасящи се до нашето съвремие.

---------------
(1) Конрад Волф е син на писателя антифашист Фридрих Волф и брат на Маркус, известния ръководител на външното разузнаване на ГДР.
(2) Преведен на италиански от Роберто Адинолфи. "Балдини Кастолди Далай", Милано, 2008.
(3) Джузепе дел'Агата, "Антология на българския разказ", второ издание. Асоциация "България - Италия", Падуа, 2016.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ