18 Април 2024четвъртък05:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Детска болест ли е морбили?

Ваксината струва на обществото около 25 лева, а усложненията от дребната шарка - близо 500 лева

/ брой: 54

автор:Аида Паникян

visibility 2951

Европа отново е пред епидемия от дребна шарка. В Румъния вече са регистрирани над 3200 случая и болестта е взела 17 жертви. За близо 750 заболели съобщава Италия, за над 570 случая - Великобритания. В Унгария дори една болница е поставена под карантина.
Висока температура, раздираща кашлица, възпалени очи, петнист обрив, неутешимото страдание на детето. Това са признаците на дребната шарка. Тя се причинява от вирус от групата на парамиксовирусите. Негов

единствен естествен гостоприемник е човекът

Вирусът на брусницата е силно заразен и живее в секретите в носа и гърлото на заболелия и се пренася по въздушно-капков път с отделянето на микроскопични капчици при дишане, говорене, кихане или кашляне. Затова дребната шарка е една от най-заразните болести.
Най-честите усложнения при децата са пневмония, остър среден отит, енцефалит и др. Пневмонията била водещата причина за смъртност (56% до 86% от смъртните случаи от морбили се дължали на това усложнение) преди появата на ваксина. До началото на 60-те години на ХХ в. почти всички деца боледували от морбили, но  малка част преболедували шарката с леки оплаквания. За първи път ваксина срещу дребна шарка е въведена през 1963 г., а през 1971 г. - комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (MMR). През 2005 г. към тази комбинация се добавя ваксината срещу варицела (MMRV).Тя е в нарочен списък на основните лекарства на СЗО. През 2009 г. СЗО призовава към увеличаване на ваксинациите срещу морбили с аргумента, че децата в богатите европейски страни са изложени на по-голям риск от заразяване. При

изработването на ваксината

срещу морбили се отделяла тази част от вируса, която причинява болестта (патогенна или вирулентна част) от другата, която дава имунитет (имуногенна част). За ваксината се взема жив вирус, причиняващ морбили, отглежда се в специализирани клетки в лабораторни условия. Така вирусът става все по-непригоден да разболява децата. Отслабеният вирус срещу морбили действа достатъчно добре в децата, за да им осигури имунитет, а и не може да ги разболее. Така те имат имунитет към морбили и същевременно не се налага да платят високата цена на естественото преболедуване.
И още малко сметки. НЗОК плаща 4,50 лв. за поставянето на ваксината. Самата ваксина се купува от МЗ и цената на една доза е около 20 лв. Излиза, че за доза ваксина данъкоплатецът дава около 25 лв. Но когато детето не е ваксинирано, заболее и получи усложнения, обществото плаща 487 лв. Такава е стойността на клинична пътека 104 за лечение на усложненията от т.нар. детски болести. Установено е, че след прием на една доза от ваксината 85% от децата на възраст девет месеца и 95% от тези над 12 месеца придобиват имунитет.
Имунитетът, придобит след преболедуване на дребна шарка, е пожизнен. "Да се прекара едно заболяване, за да се изгради естествен имунитет, е необоснован риск поради последствията, които могат да бъдат животозастрашаващи заболявания", коментира преди време проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
В много страни в света децата не могат да започнат училище, ако не са ваксинирани срещу определени инфекциозни заболявания. 

Шарката минава граници и без паспорт

поради което е притеснително, ако в съседна държава вече има епидемия.

Липсата на ваксинация или непълната ваксинация разболява и възрастни хора. Преди няколко години Европа пак бе изправена пред епидемия от морбили. Тогава сред засегнатите страни бе Германия (една от 15-те страни в ЕС, където ваксинирането не е задължително). Преди 7-8 години в България имаше бум на морбили с над 24 хил. заразени и 24 починали. Засегнати бяха предимно деца от  ромските махали, където имаше най-много неимунизирани. Да припомним, че 95% от всички заболели у нас през 2009-2010 г. не са имали пълен имунизационен курс (половината не били ваксинирани, а 25% имали една поставена доза); 80% от починалите 24 души бяха деца, а повече от половината от тях под 1 г.
Установено е, че всяка държава, в която имунизациите паднат под 80%, вече има сериозен риск от развитие или на отделни случаи, или на епидемични взривове от дребна шарка.
Медиците са категорични, че в България няма случай ваксиниран човек да се е разболял от брусница.
Преди дни в коментар на ситуацията в Румъния д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, подчерта, че "обхватът на ваксинирането у нас е сравнително добър. В първия прием на ваксината на 13-месечна възраст са обхванати 92% от децата, а от реимунизация на 12 г. - 88%". Въпреки това д-р Кунчев е категоричен, че за да се гарантира безопасността на всички, обхватът на ваксинираните трябва да е около 95%.
Според българския имунизационен календар предотвратяването на заболяването се осъществява с комбинирана ваксина срещу морбили-рубеола-паротит (МРП), чието поставяне е задължително. Пълен имунитет се изгражда, когато децата бъдат обхванати с 2 дози - първата на 13-месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 г., припомнят от МЗ.

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ