Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Март 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Пегас

Дело

Изложба по повод 100 г. от рождението на Иван Венедиков

Дума

17. Март 2017 , брой: 54   306   0Изложбата "Между тракийската юзда и медното гумно на прабългарите", посветена на 100 години от рождението на професор Иван Венедиков, може да се види до 20 април в Националния етнографски музей.  Куратор е д-р Андрей Тонев, научи ДУМА от д-р Петър Кърджилов, пиар на ИЕФЕМ - БАН.
През 2016 г. се навършиха 100 години от рождението на професор Иван Венедиков. Програма "Класически студии" към департамент "Средиземноморски и източни изследвания" в НБУ, с помощта на наследниците на проф. Венедиков, създаде  документалната постерна изложба в университета в края на годината.
Изложбата има за цел да запознае публиката с делото на този вдъхновен изследовател на тракийската древност, на българския фолклор и на още много теми от българската история. Венедиков започва кариерата си на археолог в Народния музей в Скопие през 1941 г., когато директор на музея е бащата на съвременната българска етнография - Христо Вакарелски. Почти няма област или дискусионен проблем от древната ни история, по която проф. Венедиков да не е писал. Венедиков ще си остане един от първите, които обърнаха голямо внимание на културните взаимодействия между древна Тракия, Анатолия и древния Изток.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"