Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Пегас

Дело

За стълбата и дявола

Боян Бойчев

17. Март 2017 , брой: 54   972   0Има едно безсмъртно произведение на Христо Смирненски - "Приказка за стълбата". Особено актуално е, когато дойдат избори. Хубаво е всеки човек да си го припомня периодично, а на бъдещите  депутати или министри да бъде настолно четиво. Но именно за тях, които ще избираме другата седмица, аз ще се опитам да им го припомня, пречупено през нашето настояще.
Надявам се тези, които ще кажат: "Това не се отнася до мен", да продължат да четат.
Станахме свидетели през последните години на  политици, разказващи красиви приказки, как, изкачвайки се по стълбата на властта, се срещнаха с дявола и изгубиха връзката с реалността. А след това, достигайки върховете на стълбата, така и не осъзнаха, че тя ги води надолу. Но не при хората, а към пропастта.
Затова, скъпи кандидат-депутати и министри социалисти, изкачвайте внимателно стълбата и не забравяйте тези в подножието й - които с доверието и подкрепата си помогнаха да тръгнете по нея.
Внимавайте, не се поддавайте, когато дяволът поиска да вземе слуха ви. Защото тогава вие ще чувате не гласа на хората, които ви избираха, а единствено гласове от САЩ и Брюксел.
Внимавайте, не се поддавайте, когато дяволът поиска да вземе очите ви. Защото тогава вие ще виждате единствено и само света през стъклата на лимузините, а повярвайте, през тези стъкла той изглежда твърде различен от реалността.
Внимавайте, не се поддавайте и на другите стъпала, защото на всяко от тях ще оставяте нещо човешко.
Но най-вече внимавайте на последното стъпало, когато дяволът по традиция иска двоен откуп. Той ще поиска да вземе паметта и сърцето ви. Така вие ще забравите обещанията към избирателите си и ще мислите единствено и само за европроекти и еврофондове, пари и проценти, които трябва да бъдат "усвоени".
А колкото до сърцето, най-вероятно там няма да го има това, което го има в сърцето на всеки социалист, избрал нашата партия. Тази частица от голямото й човешко сърце. Няма да го има нашия социалистически идеал.
Затова, когато се изкачвате нагоре, не се вслушвайте в изкусителните слова на дявола, не приемайте предложенията му. Опитайте се да го победите. В името на онези долу. Нали им обещахте.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"