20 Април 2024събота11:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МОН нямало да съкращава учители, 7000 са пред пенсия

Ще плащат обаче 225 хил. лв. за закриване на училище с над 60 деца и по 135 хил. лв. до 60 деца

/ брой: 54

автор:Велиана Христова

visibility 37

МОН няма никакво намерение да съкращава учители или непедагогически персонал от институциите в предучилищното и училищното  образование, съобщиха спешно от министерството вчера, след като стана ясно, че 8000 учители може да бъдат пенсионирани тази година. Повод за повдигането на темата стана огласяването на националните образователни програми преди ден. Една от тях - "Оптимизиране на училищната мрежа", разполага за 2017 г. с 30,7 млн. лв., които ще се използват включително за обезщетенията на пенсионирани учители.
МОН е длъжно да осигури средства за тези обезщетения, според КТ при пенсиониране педагозите имат право на до 10 брутни работни заплати в зависимост от трудовия стаж, а непедагогическият персонал - до 8. През 2016 г. от правото си на такова обезщетение са се възползвали около 12 000 учители и непедагогически персонал, работещите в системата общо остават 89 500, съобщиха от МОН. Не може да се каже колко хора ще се пенсионират тази година, но почти 7000 са само учителите, навършили 61 г. Когато придобият право на пенсия, голяма част от педагозите се възползват от дължимите обезщетения, след което остават да работят в системата.
Програмата за оптимизиране на училищната мрежа обаче предвижда и закриване или преструктуриране на училища и детски градини. Според новия училищен закон, приет в НС силово от ГЕРБ, общините са тези, които решават дали да закриват или не училища, стига те да нямат статут на защитени. За закриване или преобразуване на училище с над 60 деца по програмата може да се отпускат 225 хил. лв., а ако децата са до 60 - 135 хил. лв. Този текст в програмата е в унисон с неолибералната философия за "ефективност" на парите за средно образование и за това, че издръжката на училища с малко деца е скъпа. Този подход, наложен главно от Световната банка, не отчита националния въпрос за значението на училищата за и без това обезлюдените села на България. Специалисти в системата са притеснени, че много общински съвети може да се поблазнят от възможността за получаване на такива средства и на това основание да сливат училища, а дори и да ги закриват. Програмата предвижда също 900 хил. лв. да се дадат тази година за оптимизиране на мрежата от професионални училища.      

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ