Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Юни 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Герджиков готов да излъчи еврокомисар

Служебният кабинет поема тази отговорност, ако след изборите не се състави бързо правителство

Кристиела Симеонова

17. Март 2017 , брой: 54   487   0Ако след изборите на 26 март няма възможност за бързо сформиране на ново правителство, служебният кабинет поема отговорността да номинира български еврокомисар. Това се е договорил служебният премиер Огнян Герджиков с президента Румен Радев. Това информира самият Герджиков на дискусия, посветена на бъдещето на Европа и българското председателство на ЕС. "Изборът на еврокомисар трябваше да бъде направен от предишното правителство. Липсата на такъв постави България в деликатна ситуация - на служебното правителство не му отива да номинира еврокомисар", изтъкна Герджиков. Страната губи от това, че няма свой представител в Еврокомисията, убеден е той. По думите му, ако имахме такъв, нямаше да се стигне до толкова негативни констатации в последния евродоклад за България.
Искам Бялата книга да се разглежда не само като път за реформа на ЕС, но и като път за реформа на България, коментира премиерът. ЕС винаги е съществувал на много скорости, посочи Герджиков и даде пример с Шенген и еврозоната.
България ще бъде неизмеримо по-слаба, по-бедна и по-немодерна, ако е извън ЕС, смята Герджиков. Той е убеден, че страната трябва да влезе в чакалнята на еврозоната - "този най-интимен кръг на ЕС", както я определи. Според Герджиков България трябва активно да участва в разговорите за бъдещето на Европа, но не от позицията "ние сме против". "Необходим е разговор за собствената ни готовност за развитие... Кой ни пречи да поискаме включване на по-висока скорост?", пита премиерът, който е категоричен, че ние избираме своята скорост на интеграция. Герджиков е привърженик на идеята за Европейски съединени щати, което по думите му не означава обезличаване на европейските държави, които ще запазят националната си идентичност.
"Темата за българското председателство е национална кауза и не бива да я превръщаме в разменна монета между различни политически субекти", убедена е вицепремиерът по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева. "Съжалявам, че предишното правителство не успя да приеме такава декларация за бъдещото председателство, която да гарантира приемственост. Ще настоявам след изборите това да направи новото правителство", отбеляза Златева. Тя посочи, че служебният кабинет е запазил екипите по подготовката, създадени от предишния кабинет.
Дебатът за ЕС като че ли се е изгубил у нас, а тази година отбелязваме 10 години членство, смята Златева. "ЕС не трябва да се измерва само през призмата колко средства по еврофондовете сме получили, колко магистрали сме построили и колко училища сме санирали... Трябва да дадем своя принос в развитието на ЕС", убедена е вицепремиерът.
Златева съобщи, че до 2 седмици ще бъде изготвена много ясна културна програма на българското председателство на ЕС, за да бъде представено достойно богатото културно-историческо наследство. Десет служители на Европарламента и Еврокомисията ще подпомогнат представителството ни в Брюксел за подготовката.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"