Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Март 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Шулц:

Искам да бъда следващият канцлер

Единодушно германските социалдемократи официално избраха бившия председател на ЕП за свой лидер и кандидат за канцлер на изборите през септември

Дума

20. Март 2017 , брой: 55   293   0"Искам да бъда следващият канцлер на Федерална република Германия", така Мартин Шулц завърши своята реч на конгреса на германските социалдемократи в Берлин, на който бе официално избран за председател на партията и за кандидат за канцлер на изборите през септември. Той пое поста от Зигмар Габриел, който е външен министър на Германия.
За Мартин Шулц гласуваха 605 от общо 608 делегати, като три от бюлетините бяха обявени за невалидни.
Според последните проучвания социалдемократите имат 32% подкрепа, с процент по-малко от консерваторите на Ангела Меркел. Двете партии са партньори в управляващата в Германия коалиция. В изказването си пред конгреса досегашният лидер Зигмар Габриел се обяви срещу съставяне на нова "голяма коалиция" след парламентарните избори през септември. "Сега хората искат нов бунт и това, което не искат, е продължаване на голямата коалиция", подчерта той.
"Справедливостта, уважението и достойнството" ще бъдат крайъгълните камъни в предизборната програма на Германската социалдемократическа партия", заяви Шулц.
Новият председател обяви, че основната задача на неговата партия е защитата на свободата и демокрацията. "Идеята за сътрудничество между народите, безгранично сътрудничество в името на мира, свободата и нашата сигурност, в името на всеобщото благоденствие – това е идеята на Европа", заяви той и добави, че "канцлерът е длъжен да осигури силната позиция на Германия в Европа и на тази основа – подсилването на самата Европа".
По отношение на десните популисти и расисти кандидатът за канцлер изтъкна, че в лицето на социалдемократите те имат най-решителните противници.
Шулц заяви, че предизборната програма на партията ще бъде представена на нов конгрес в края на юни в Дортмунд. Сред приоритетите, които представи Шулц пред делегатите на конгреса, са качественото и безплатно образование и справянето с недостига на квалифицирани работници. "Образованието означава достойнство", отбеляза Мартин Шулц.
Добър оратор, известен със своята силна реторика, Шулц успя да върне енергията на партия, която прекара години, куцукайки в сянката на Меркел, коментират информационните агенции. Мартин Шулц е популярен особено сред младите, мнозина от които могат да бъдат видени на събития на СДП, носейки тениски с мотото на Шулц "MEGA" - "Make Europe Great Again" или "Да направим Европа отново велика".
Германските социалдемократи може да разчитат и на значителна умора на избирателите от Меркел, която е на власт повече от десетилетие, а образът й е отслабен от бежанската криза, дала стимул на националистическата и антиимигрантска партия Алтернатива за Германия, коментира АП.

Справедливостта, уважението и достойнството" ще бъдат крайъгълните камъни в предизборната програма на Германската социалдемократическа партия, обяви Шулц

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"